On demand

On demand column: ‘Midnight diner: Tokyo Stories’

On demand is niet meer weg te denken. Daarom licht redacteur Floris Visman iedere week een on demand-serie uit die hem opviel. Deze week is dat 'Midnight diner: Tokyo stories'.

De kans dat je op tv een Japanse serie tegenkomt, is niet erg groot. Gelukkig is er met on demand, een uitstekende mogelijkheid om al het goede uit Japan niet te hoeven missen. In dit geval is dat Midnight diner: Tokyo stories. En ook niet geheel onbelangrijk met een serie uit het Verre Oosten; Midnight diner is ondertiteld.

De serie draait om de chef van een restaurant in Tokio dat open is van middernacht tot zeven uur ’s ochtends en zijn gasten. Degenen die tot laat hebben gewerkt of een nacht hebben doorgehaald, kunnen dus terecht bij de chef voor een warm bordje miso soep. En dat is meteen ook het enige gerecht dat op het menu staat. Maar chef Kaoru Kobayashi is de moeilijkste niet, dus als hij de ingrediënten heeft, dan maakt hij wat jij wil.

Tekst loopt door onder het filmpje.

Aan de hand van iedere maaltijd wordt het verhaal van de gast(en) verteld en vaak ontstaat er een bijzondere band tussen de chef en de mensen waar hij voor kookt. Voedsel staat dus, zoals wel vaker in het leven, voor de verbindende factor tussen mensen.

Midnight diner is een serie die ik graag kijk na een aflevering van Game of Thrones of Westworld. Geen geweld of intens donkere scenes waar je drie dagen van moet bijkomen, maar een feel good serie met weinig emotionele pieken en dalen. Niet dat de serie helemaal niks losmaakt want de gasten hebben vaak ontroerende verhalen, maar ik heb nog niet één keer aan de beademing gelegen. En that’s a good thing.

Iets dat ik kan aanraden is om het tiendelige eerste seizoen ’s avonds te kijken met een kop miso soep op schoot. Wellicht krijg je dan net zo’n band met de serie als chef Kobayashi met zijn gasten.

MIDNIGHT DINER: TOKYO STORIES, SEIZOEN 1, NETFLIX

Beeld: Netflix, YouTube