Meer Mikro

Spoorloos voorproefje: 19 december

Wat brengt 'Spoorloos' ons vanavond, naast het verhaal dat uitgelicht wordt in de promo op tv? Wij bellen wekelijks met de redactie van dit programma om hier achter te komen. Deze week: bezoek uit Zuid-Korea.

Wat kunnen we vanavond verwachten in Spoorloos?

Wil van den Bongaardt, redactiecoördinator: “Vanavond brengen wij een follow-up op het verhaal van Kim, zij was te zien in de uitzending van 27 april 2015. Daarin was te zien hoe zij haar Zuid-Koreaanse ouders ontmoette.”

Op reis

“Kim werd 35 jaar geleden uit Zuid-Korea geadopteerd en had daar eigenlijk nooit problemen mee, totdat zij op ‘rootsreis’ ging naar haar vaderland. Gespecialiseerde reisbureau’s organiseren dit soort reizen voor mensen die geadopteerd zijn. Zij gaan dan naar het land van herkomst en bezoeken dan meestal ook de kindertehuizen waar zij woonden voordat ze werden geadopteerd.”

Emotioneel

“Toen Kim deze reis maakte, werd zij overvallen door emoties, want het besef dat Zuid-Korea haar geboortegrond is, kwam opeens binnen. Wij zijn toen gaan zoeken naar haar ouders en hebben die gevonden. Voor haar vader was de ontmoeting lastig, want hij was degene die er toentertijd voor zorgde dat Kim is afgestaan. Hij wilde namelijk graag een zoon en geen dochter.”

Naar Nederland

“In de follow-up van vanavond zien we dat Kims moeder naar Nederland komt. Erg bijzonder, want er is een taalbarrière en het cultuurverschil is groot. Eenmaal in Nederland ontmoet Kims moeder onder andere de Nederlandse familie van haar dochter. Vader is er niet bij: hij is helaas overleden.”

Voorproefje

Wilt u alvast beelden zien van Kim uit de uitzending van 19 december? Bekijk dan snel het onderstaande filmpje, exclusief gemaakt voor Mikro Gids:

SPOORLOOS, IEDERE MAANDAG, 21.10, NPO 1, KRO-NCRV
Let op! Op Tweede Kerstdag (26 december) wordt Spoorloos niet uitgezonden.

Tekst: Judith Zijp i.s.m. Wil van den Bongaardt, beeld: Robert Elsing