Meer Mikro

On demand: Oorlogsmisdadigers, Eerste hulp bij klussen en de zaak Menten

Mikro Gids zet wekelijks de leukste on demand diensten op een rijtje. In dit overzicht geven we niet alleen online kijktips, maar bespreken we ook de laatste trends in de film en seriewereld

Oorlogsmisdadiger op de vlucht

Een dag vóór zijn arrestatie in 1976 vluchtte oorlogsmisdadiger Pieter Menten naar Zwitserland. De dramaserie De zaak Menten , die woensdag start, gaat over de jacht op de crimineel. Ook Andere tijden wijdde een aflevering aan de geruchtmakende rechtszaak. In de Nederlandse politiek ontstond flink wat ophef naar aanleiding van de situatie; naar verluidt werd Menten de hand boven het hoofd gehouden. Het bracht toenmalig minister van Justitie Dries van Agt in serieuze problemen.

De aflevering is hier te zien

Hectiek achter de schermen

De tv staat misschien iets minder vaak aan dan voorheen, maar Nederlanders besteden er nog steeds een aardig deel van hun vrije tijd aan: vorig jaar stond het gemiddelde toestel ruim drie uur per dag aan. Niet zo gek dus dat de Internationale Dag van de Televisie op 21 november op de kalender staat. Op die dag staat tv in de spotlights, net als in de reportageserie Achter het scherm uit 2011. Daarin nam verslaggever Tonko Dop een kijkje achter de schermen bij onder meer De reünie , X-Factor , Sesamstraat en het NOS-journaal . Daar kan het er flink hectisch aan toegaan, zo bleek. Zo is het voor de presentatoren en makers van het laatste programma elke dag weer een race tegen de klok om alles op tijd in de uitzending te krijgen.

Achter het scherm is te zien via Npo.nl/gemist. Zoek op ‘Achter het scherm’.

Nieuwe buren, duistere geheimen

Het eerste seizoen van de dramaserie Nieuwe buren (2014) eindigde schokkend. Vanaf 25 november is eindelijk het vervolg te zien op Videoland . Leuk detail is dat alle hoofdrolspelers zowel in de serie als in het echt een ‘setje’ zijn. In seizoen 1 speelde Katja Schuurman nog Rebecca. Dat personage was aan het eind van de reeks echter niet meer in leven, dus ze keert niet terug bij haar Steef (gespeeld door Katja’s ex Thijs Römer). Wel doen twee nieuwe buren hun intrede: Lex (Fedja van Huêt) en Steffi (Karina Smulders). Eva (Bracha van Doesburg) keert terug naar huis nadat ze uit haar coma is ontwaakt en ontdekt dat de twee een geheim hebben. Ondertussen zit Peter (Daan Schuurmans) in een tbskliniek en Steef in de gevangenis. In het voorjaar van 2017 wordt Nieuwe buren ook op RTL 4 uitgezonden.

Eerste hulp bij klussen

Toe aan nieuwe meubels of een ander kleurtje op de muur? Of gunt u uw tuin een make-over ? De website van het RTL 4-klusprogramma Eigen huis en tuin biedt een hoop ideeën. Zo beschikt Eigenhuisentuin.nl over een fl ink assortiment aan handige video’s voor doe-het-zelvers. Leer bijvoorbeeld hoe u een leuk opbergmeubel in elkaar knutselt of hoe u uw eigen kruidenkas maakt. Ook zijn er tips te vinden over het lakken van kozijnen en andere dergelijke klusjes, zoals het repareren van voegen. Kortom: een must voor iedere klus- en tuinierliefhebber.