Meer Mikro

On demand: Indiase vrouwen vechten voor hun rechten en een nieuwe stemwijzer

Mikro Gids zet wekelijks de leukste on demand diensten op een rijtje. In dit overzicht geven we niet alleen online kijktips, maar bespreken we ook de laatste trends in de film en seriewereld.

Vechten voor de rechten van de vrouw

Woensdag is het Internationale Vrouwendag. Ieder jaar wordt er op 8 maart stilgestaan bij de strijd voor vrouwenrechten. De dag staat in het teken van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Thema’s als onrecht en geweld tegen vrouwen worden deze dag extra belicht. De documentaire Gulabi Gang vertelt het aangrijpende verhaal van Sampat Pal, die de strijd aangaat tegen onderdrukking van vrouwen. In India is er nog lang geen sprake van gelijkheid tussen man en vrouw. In de lagere kasten van het sociale systeem zijn geweld en intimidatie aan de orde van de dag. Sampat komt op voor de rechten van de vrouw en richt de Gulabi Gang op. Deze groep vrouwen geeft voorlichting en wil vrouwen weerbaarder maken. Maar de tradities zijn diepgeworteld in India.

Vallen over vogelpoep

Zaterdag 4 en zondag 5 maart zijn de WK allround schaatsen in Hamar. Tijdens dit weekend strijden de mannen en vrouwen op vier verschillende afstanden voor de wereldtitel. In de jaren 80 was Hilbert van der Duim een van kleurrijkste schaatskampioenen; hij was een schaatser die op alle afstanden kon presteren. Vallen was overigens ook een van zijn specialiteiten; over vogelpoep bijvoorbeeld. Op NPO.nl is de aflevering van Andere tijden sport terug te zien over de markante sporter.

Wat gaat u stemmen?

Wie nog niet weet op welke partij te stemmen op 15 maart, kan online terecht voor de nodige hulp. Het bekendst is StemWijzer.nl. Daar kunt u aan de hand van 30 stellingen peilen met welke partij u het meeste eens bent. In een overzichtelijk schema is vervolgens te zien hoe hoog elke partij scoort. Omroep KRO-NCRV biedt de Levensbeschouwelijke Kieswijzer. Daar kunt u checken welke partij het beste aansluit bij u opvattingen over bijvoorbeeld vluchtelingenopvang, embryoselectie of recht op stervenshulp.

Net in Nederland

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen zijn thema’s als immigratie en vluchtelingen hete hangijzers. Nederland staat dan wel bekend om zijn multiculturele samenleving, maar die staat steeds meer ter discussie. Er zijn echter ook initiatieven die onze pluriforme samenleving wél ondersteunen en stimuleren. Een voorbeeld daarvan is Net in Nederland. Dit is een internetplatform waarop Nederlandse programma’s, series en films zijn terug te kijken met Nederlandse, Engelse en Arabische ondertiteling. De website is speciaal ontwikkeld voor nieuwkomers in Nederland. Aan de hand van dit online aanbod kunnen bijvoorbeeld vluchtelingen of immigranten meer te weten komen over onze samenleving en meer leren over onder andere de taal en de geschiedenis. Bekijk het actuele aanbod op Netinnederland.nl.