Meer Mikro

On demand: De film Chocolat, Carnaval en herdenking van de razzia

Mikro Gids zet wekelijks de leukste on demand diensten op een rijtje. In dit overzicht geven we niet alleen online kijktips, maar bespreken we ook de laatste trends in de film en seriewereld.

De eerste zwarte clown

Clown Chocolat was de eerste zwarte circusartiest van Frankrijk. Samen met zijn partner Footit werd hij erg succesvol tijdens de Belle Époque , Frankrijks gouden tijdperk dat duurde van het eind van de 19e eeuw tot de Eerste Wereldoorlog. Maar zoals altijd brengt roem ook verlokkingen met zich mee, zoals geld en vrouwen. Kon hij daarmee omgaan? In het biografi sche drama Chocolat (2016) wordt het levensverhaal van de clown verteld. Omar Sy, bekend van Intouchables , speelt de titelrol. De film is vanaf 23 februari te zien bij Film1 Drama en Film1 Premiere.

Vier dagen de zorgen aan de kant

De een begint op de Elfde Van De Elfde al met het bouwen van een optochtwagen en het ontwerpen van kostuums, de ander wil er zelfs tíjdens het feest in februari of maart niets van weten: carnaval. ZuidNederland en een aantal plaatsen boven de rivieren maken er deze week vier dagen lang weer een feestje van. De 2Doc Carnavalsvrouwen  uit 2011 volgt vier dames die zich tijdens het feest lekker laten gaan. Ze zien het als een moment om hun zorgen opzij te zetten. Zo gebruiken de zussen Anny, Th ea en Riet carnaval om hun verdriet even te vergeten. Riet verloor twee jaar geleden haar kleindochter. “Tijdens carnaval kan ik me even losmaken van die ondraaglijke pijn”, vertelt ze. Ook de 95-jarige tante Co danst er vrolijk op los tijdens het volksfeest. De documentaire is te zien op 2Doc.

Herdenking van een beroemde staking

Tijdens de eerste grote razzia in Amsterdam – in 1941 – werden 427 joodse mannen opgepakt door de Duitsers. Veel Amsterdammers waren het hier niet mee eens. De illegale Communistische Partij in Nederland (CPN) riep op om te gaan staken, en duizenden mensen gaven daar gehoor aan. De Duitsers grepen echter keihard in, met negen doden en meerdere gewonden en arrestaties tot gevolg. Van de afgevoerde joodse mannen kwamen er uiteindelijk maar twee terug. Reden genoeg om de gebeurtenis jaarlijks te herdenken. Op 25 februari vorig jaar was de staking precies 75 jaar geleden. Daarom maakte de NOS een speciale uitzending, die een verslag bevat van de herdenking, met toespraken en beelden van de minuut stilte.

Voor en door 50-plussers

Met programma’s als Heel holland bakt , Gouden jaren: Indonesië en Tijd voor MAX maakt Omroep MAX succesvolle televisie. De omroep heeft ook een online platform: de website Maxvandaag.nl , voor en door 50-plussers. Op de website vindt u nieuwtjes en artikelen in categorieën als Eten & drinken , Gezondheid  en  Familie & relatie.  Verder zijn er recepten voor lekkere gerechten te vinden, kunt u cursussen volgen in bijvoorbeeld haken en deelnemen aan prijsvragen. En voor wie zijn hersens wil laten kraken, is er dagelijks een nieuwe sudoku of woordzoeker.