Meer Mikro

On demand: Politieke serie Brussel, Raad de Mol en de autistische Kees

Mikro Gids zet wekelijks de leukste on demand diensten op een rijtje. In dit overzicht geven we niet alleen online kijktips, maar bespreken we ook de laatste trends in de film en seriewereld.

Intriges en bedrog in Brussel

Een serie over de Europese politiek in Brussel klinkt in eerste instantie misschien een tikje saai. Maar voeg daar een machtsstrijd, bedrog, intriges en een dosis drama aan toe en er ontstaat een spannende dramaserie. In Brussel, vanaf 20 januari te zien bij KPN Presenteert, lopen verschillende verhaallijnen door elkaar. Eén ding hebben de personages gemeen: ze bevinden zich in of zijn onderweg naar de Belgische hoofdstad. Zo is Moniek (Johanna ter Steege) daar om een belangrijk contract binnen te slepen voor haar oliemaatschappij. Hiervoor heeft ze de steun van de Eurocommissarissen in Brussel nodig. Haar voormalige minnaar de (invloed)rijke Viktor (Alexander Lazarev) is echter op precies dezelfde deal uit. Verder volgt de serie militair Mohammed (Daniel Boissevain), die zijn radicaliserende zoon zoekt.

Een nieuw huis voor Kees

Autisme kan veel invloed hebben op iemands leven. In de nieuwe BNN-serie Het is hier autistisch volgt presentator Filemon Wesselink mensen met autisme tijdens hun dagelijkse bezigheden. Dat het knap lastig kan zijn is ook te zien in de 2Doc: Het beste voor Kees uit 2014. De 44-jarige Kees is autistisch en woont nog bij zijn ouders. Zij helpen hem omgaan met zijn obsessies en angsten. Maar de ouders van Kees zijn inmiddels ook al 80 en 83. Hoe lang houden ze de zorg nog vol? Documentairemaakster Monique Nolte volgt het gezin terwijl ze op zoek gaan naar een oplossing voor de toekomst. Naar een instelling is wat Kees betreft geen optie: “Ik wil niet geconfronteerd worden met de gebreken die ik zelf ook heb.”

De documentaire ‘2Doc: Het beste voor Kees’

Raad de Mol via de app

Heb je na de eerste aflevering van Wie is de Mol? al een vermoeden wie dit jaar de boel saboteert? Met de app van het programma kun je zelf fanatiek meeraden. In een poule met bijvoorbeeld familie, vrienden of collega’s kun je elke week punten verdelen over verdachte kandidaten. Je begint met een startkapitaal van honderd punten. Punten die je inzet op kandidaten die een ronde verder gaan, worden verdubbeld. Maar pas op: zet je punten in op de kandidaat die naar huis gaat, dan verlies je die. Na elke uitzending opent weer een nieuwe speelronde.

Religieuzen botsen in Rijssen

Sinds 1950 is het Wereld Religie Dag op de derde zondag van januari. Het idee van deze dag is om verbroedering en begrip voor elkaars religie te creëren. Dat sommige religies nog wel eens botsen blijkt uit de documentaire Rijssens stille oorlog uit 2010. Tussen de ruim dertigduizend – voornamelijk christelijke – inwoners wonen zo’n duizend moslims. Hoe gaat dit samen? Zowel oorspronkelijke als import-Rijssenaren komen aan het woord en worden gevolgd tijdens hun dagelijkse leven.

De docu ‘Rijssens stille oorlog’