Meer Mikro
Fotocredit: KRO

Katja Schuurman: “Echt niet OK! humoristisch door herkenbaarheid”

Hoe ga je om met ongemakkelijke situaties? In het humoristische Echt niet OK! bespreken Katja Schuurman, Jan Kooijman en Stijn van Vliet de ongeschreven regels die het verschil bepalen tussen goede en slechte manieren.

Katja Schuurman is een kei in presenteren, maar ook in acteren. Dus is het gloednieuwe programma Echt niet OK! haar op het lijf geschreven, want hierin bespreekt én speelt ze ongemakkelijke situaties.

Wat krijgen we te zien?

“Jan Kooijman, Stijn van Vliet (Streetlab, red.) en ik bespreken sociale ongemakken en ongeschreven regels rondom een thema, zoals het lichaam, geld, op het werk, kinderen en eten & drinken. Wat doe je bijvoorbeeld als je in een sportschool bent en na het trainen gaat douchen? Loop je dan met een handdoek naar de douche, of ben je helemaal naakt? De gesprekken worden afgewisseld met nagespeelde sketches. Het is erg grappig om te zien. We hebben op de set ook superveel lol gehad.”

Zit er ook een serieuze ondertoon in?

“Niet echt. We proberen hooguit bij de kijker een stukje bewustzijn te creëren. Zo laten we zien dat het echt niet oké is om in de trein hard te praten. Kijkers die zich daar schuldig aan maken zullen daar in het vervolg wellicht wat meer op gaan letten. Maar het zijn geen reglementen. Het programma is vooral humoristisch vanwege de herkenbaarheid.”

Welke situaties zijn herkenbaar voor jou?

“In de aflevering over kinderen komt de bevalling ter sprake. Zo speel ik met Jan een scène waarin ik tijdens een bevalling de hand van Jan vastknijp en hem helemaal verrot scheldt. Heel cliché misschien, maar ik heb dat ook gedaan. Ook herkenbaar: mijn reactie als ik van mijn geliefde negatief commentaar krijg op mijn kleding. Dan denk ik iets leuks aan te hebben getrokken voor een avondje uit en dan vindt hij het helemaal niets. Daar kan ik zo chagrijnig van worden! Blijkbaar doen mannen dat nog steeds.”

Het hele interview lees je in Mikro Gids editie 20. Ben je geen abonnee maar wil je niets meer uit de gids missen? Je kunt hier abonnee worden.

Echt niet OK! is vanaf dinsdag 23 mei wekelijks om 20.25 uur te zien op NPO 3. 

Tekst: Vanessa Vunderink