Meer Mikro
Fotocredit: Bert Pot, BNNVARA

Eindelijk! Hollands Hoop is terug

Drie jaar na het succes van het eerste seizoen is er eindelijk een vervolg op de Nederlandse dramaserie Hollands Hoop, over een forensisch psychiater die een wietkwekerij runt. Hoe zat het ook alweer? Mikro Gids zet het op een rijtje.

Hollands Hoop draait om de forensisch psychiater Fokke Augustinus (Marcel Hensema). Samen met zijn vrouw Machteld (Kim van Kooten) heeft hij drie kinderen: de pubers Pepijn en Lara en nakomertje Filipa. Als zijn vader overlijdt, erft Fokke diens boerderij.

Drugsdealer

Samen met zijn gezin vertrekt hij naar het Groningse platteland om de begrafenis te regelen. Enkele dagen na aankomst doet Fokke een schokkende ontdekking: midden in de maïsvelden treft hij een grote wietplantage aan. Tegen wil en dank neemt hij de kwekerij over, wat leidt tot contact met gevaarlijke criminelen. In no time verandert Fokke in een drugsdealer.

Hunkerend naar meer

Ondertussen is er ook nog de ontsnapte tbs’er Dimitri (Peter van den Begin), een voor moord veroordeelde patiënt van Fokke. Hij is Fokke achterna gereisd en woont in de wietkwekerij. Met de zin ‘Ik moet je wat vertellen’ liet Fokke zijn onwetende vrouw Machteld en de tv-kijker op 15 november 2014 hunkerend naar meer achter.

Bewie(t)rookt

Kijkers en tv-critici waren lyrisch over het eerste seizoen. De acht­delige reeks won in 2015 een Gouden Kalf voor Beste tv-drama. Een nog groter compliment voor de makers is dat de serie een Amerikaanse remake krijgt. Hollands Hoop is eerder al verkocht aan Australië, Nieuw-Zeeland en Brazilië. Franky Ribbens is de bedenker en scenarioschrijver, zijn echtgenote Dana Nechushtan tekende voor de regie. Omdat zij de afgelopen jaren te maken kreeg met borstkanker, liet een vervolg lang op zich wachten. “De serie is zo van ons, dat draag je niet even over aan andere mensen”, aldus Ribbens in het AD.

Tweede reeks

In seizoen 2 heeft Fokke de zieltogende boerengemeenschap omgetoverd tot een welvarende mini-maatschappij door een clandestiene wietcoöperatie te stichten. Leider worden is één ding, maar leider blijven… Naast de terugkeer van alle nog levende personages uit het eerste seizoen doen ook enkele nieuwe acteurs mee: Gaite Jansen, Camilla Siegertsz en Jonas Smulders.

Het hele artikel leest u in Mikro Gids 44. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Hollands Hoop is vanaf zaterdag 4 november wekelijks om 20.20 uur te zien op NPO 2.

Tekst: Vanessa Vunderink