Meer Mikro
Fotocredit: BNNVARA

Documentaire KUYT: eerbetoon aan een voetballegende

Dit voorjaar zette Dirk Kuijt (36) een punt achter zijn imposante spelersloopbaan. BNNVARA brengt op 15 oktober de documentaire KUYT, die hem in zijn laatste voetbaljaar volgt. Mikro Gids zet de mooiste momenten uit zijn roemruchte carrière op een rij.

1. FC Utrecht: bekerfinale tegen Feyenoord

Kuijt begint zijn voetbalcarrière bij de amateurs van de Katwijkse Quick Boys. In 1998 vertrekt hij naar FC Utrecht, waar hij in vijf seizoenen 160 competitiewedstrijden speelt. Zijn laatste wedstrijd voor de club is de KNVB Bekerfinale van 1 juni 2003, nota bene tegen zijn toekomstige club Feyenoord. FC Utrecht wint met 4-1, mede door een doelpunt van Kuijt.

2. Feyenoord: topscorer van de Eredivisie

Bij Feyenoord ontwikkelt Kuijt zich tot een ware goalgetter. In zijn tweede seizoen kroont hij zich met 29 doelpunten tot topscorer van de Eredivisie. Toch lukt het hem niet Feyenoord de landstitel te bezorgen. Als de Rotterdammers zich in 2006 ook niet weten te plaatsen voor de Champions League, verlaat hij in tranen het veld, balend omdat hij weer een teleurstellend seizoen met zijn ploeg heeft gedraaid. Wel wordt Kuijt, voor de tweede keer, tot Speler van het jaar van de Eredivisie uitgeroepen.

3. Liverpool: finale Champions League

Kuijt tekent in 2006 voor 18 miljoen euro een vierjarig contract bij zijn ‘droomclub’ Liverpool. Ook in Engeland steelt de immer hardwerkende Kuijt de harten van de supporters. In de totaal 208 wedstrijden die hij voor de Reds speelt, scoort hij 51 keer. Maar ook nu blijven grote prijzen uit. Wel bereikt hij in 2007 met Liverpool de Champions League­finale, die ondanks een doelpunt van Kuijt wordt verloren van AC Milan.

Vier andere prachtige momenten, waaronder Kuijts hattrick in de kampioenswedstrijd van Feyenoord, leest u in Mikro Gids 41. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

De documentaire Kuyt is op zondag 15 oktober om 21.25 uur te zien op NPO 1.

Tekst: Vanessa Vunderink