Meer Mikro

Van Romero tot Leto: de beste Jokers ooit

'The dark knight', misschien wel de beste Batman-film ooit, is maandag 5 december op tv. Heath Ledger speelt Joker, maar hij is niet de enige acteur die dit deed. Wie vertolkten Batman's aartsrivaal nog meer?

De eerste film met Batman in de hoofdrol is dit jaar alweer vijftig jaar oud. Cesar Romero speelde toen Joker, de aartsvijand van Batman. Vanaf de jaren 90 speelden nog drie andere acteurs de rol van de altijd lachende badguy. Dit jaar was Jared Leto de laatste in Suicide Squad. Maar wie speelde hem nog meer en hoe brachten ze het er vanaf?

Cesar Romero (Batman, 1966)

Eén ding kunnen ze Romero niet meer afpakken; hij is de eerste en dus de enige echte Joker. Batman begon als een tv-serie en 22 afleveringen lang werd Romero wit geschminkt. Dat was nogal een klus omdat hij zijn snor weigerde af te scheren. Na seizoen 1 kwam er een speelfilm. Hij zette destijds zijn rol als slechterik komischer en veel minder donker neer dan de hedendaagse variant.

Tekst loopt door onder de video

Jack Nicholson (Batman, 1989)

Bijna 25 jaar na de eerste film komt er een gelijknamig vervolg uit, maar nu met superster Jack Nicholson in de rol van Joker. De versie die Nicholson neerzet, komt qua uiterlijk en wapens het beste in de buurt van de versie uit de stripboeken. En een rol waarin hij een beetje gek mag doen, gaat hem goed af. Denk maar aan One flew over the cocoo’s nest.

Tekst loopt door onder de video

https://youtu.be/EB-fSOds9AU

Heath Ledger (The dark knight, 2008)

De Australiër doet de naam van de film eer aan en speelt misschien wel een van de meest donkere rollen ooit. Af en toe sijpelt er nog iets komisch door, maar bovenal speelt hij een slechterik die in en in slecht is. Hij wordt in de media omschreven als “psychopaat, massamoordenaar en schizofrene clown met geen enkele empathie”. Voor Ledger is het de eerste en laatste keer dat hij in de huid van Joker kruipt. Hij overlijdt nog voor de film in de bioscoop te zien is.

Tekst loopt door onder de video

Jared Leto (Suicide squad, 2016)

Hoewel Suicide Squad niet kon voldoen aan de hype en er om welke reden dan ook veel scènes met Joker uit de film geknipt zijn, is Jared Leto’s optreden een lichtpuntje. Er is niemand zo toegewijd als Leto. Het schijnt namelijk dat hij in character bleef tijdens filmdagen, de cast een dood varken stuurde en zijn co-ster Harley Quinn een rat cadeau gaf. Allemaal uit de naam van Joker.

THE DARK KNIGHT, MAANDAG 5 DECEMBER 2016, 20.30, VERONICA

Tekst: Floris Visman, beeld: Warner Bros