Interview
Fotocredit: Linelle Deunk

Yvon Jaspers en Boer Marnix in Onze boerderij: en nu zelf

Al achttien jaar lang loopt Yvon Jaspers op boerenerven rond; nu gaat ze zelf oogsten. Boer Marnix Knetemann is een van haar helpende handen in Onze boerderij: en nu zelf.

“Ik dacht dat ze een grap maakte.” Afgelopen najaar kreeg oud-Boer zoekt vrouw-deelnemer Marnix Knetemann een telefoontje van Yvon Jaspers. Of hij haar drie varkens wilde schenken; ze wilde haar eigen boerderij beginnen, op een stuk land van haar ‘buurboer’ Gijsbert. Daar kon ze groenten verbouwen, bloemen kweken en dieren houden: koeien, kippen en ja, ook varkens. De presentatrice kreeg de varkens van Marnix te leen zodat zij het weitje konden omploegen en Yvon gewassen kon zaaien.

Avontuur

Hoe ze haar monsterproject sindsdien heeft aangepakt, is twaalf zaterdagen lang te zien in KRO-NCRV’s Onze boerderij: en nu zelf. Ze doet het in ieder geval met hulp van de mensen die haar al die jaren geïnspireerd hebben om dit avontuur aan te gaan: de boeren uit Boer zoekt vrouw en Onze boerderij. Zo plantte Jos de pompoenen en de gladiolen, legde Bertie de akkerrand aan en zorgde Rob – de kersenteler uit het vorige seizoen – voor hommels. En Marnix (op de foto met zijn vriendin)? Die ging uiteindelijk overstag. Hoewel hij twijfelde aan de haalbaarheid van het plan, was hij stiekem benieuwd hoe de beginnend boerin het ervan af zou brengen. Als een van de eersten bezocht hij haar boerenland, zo is te zien in de eerste aflevering. Ook al kent de veehouder zijn varkens het best, de presentatrice kreeg geen ellenlange handleiding mee.

Niets voorkauwen

“Als Yvon vragen had, beantwoordde ik ze. Maar ik ging haar niets voorkauwen. Uiteindelijk moet ze zelf ondervinden wat voor haar het beste werkt.” Ook de kijker kan volgens hem een les trekken uit het programma. “Aan een agrarisch bedrijf, kleinschalig of niet, zit 24 uur per dag zorg vast. Ik hoop dat mensen er door Onze boerderij achter komen dat de prijs die zij in de winkel betalen slechts een fractie is van waar die boer de hele dag mee bezig is.” Yvon deelt die mening. Daarbij hoopt ze, met het oog op de boerenprotesten, een positieve bijdrage te dragen aan de discussie. “Soms lijkt het alsof je als buitenstaander moet kiezen. Ben je voor of tegen de natuur? Ben je voor of tegen boeren? Ik denk dat vrijwel iedereen in Nederland voor beiden is. We moeten samen uit deze ingewikkelde situatie zien te komen. En als ons programma een klein beetje kan bijdragen aan deze nuancering, ben ik al blij.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 36. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Dominique Hofman