Interview

Wie weet het beter? Dokters vs internet

Een bultje hier, een pijntje daar. Even op internet speuren en je weet wat er aan de hand is, toch? In het nieuwe KRO-NCRV-programma 'Dokters vs internet' gaan huisartsen en leken de strijd met elkaar aan. Presentatrice Anita Witzier vertelt.

Wat kunnen we precies verwachten?

“Een team van drie huisartsen en een lekenteam bestaande uit BN’ers gaan bij een echte patiënt proberen de juiste diagnose te stellen. De BN’ers hebben daarbij internet tot hun beschikking en de artsen hun parate kennis en ervaring. In de eerste aflevering zitten Marc Klein Essink, Martine Sandifort en Patrick in het een team, op dag twee en drie o.a. Georgina Verbaan, Marcel Musters, Manuel Venderbos en Diederik Jekel. De patiënt geeft in elke ronde meer van zijn symptomen prijs. Met zo’n brokje informatie trekken de teams zich terug in hun spreekkamer. Daarna mogen ze vragen stellen aan de patiënt om tot een juiste diagnose te komen. Het is gewoon een leuke manier om te kijken wie de beste diagnoses kan stellen.”

Soms lijkt het wel of we helemaal geen dokter meer nodig hebben …

“Tegenwoordig zoekt iedereen van alles op op internet, inderdaad. Ook als we ergens een gek bultje hebben of pijn in de knie. En dan laten we ons vaak helemaal gek maken, want je komt op internet de vreselijkste dingen tegen. En daarnaast: waar en hoe moet je zoeken en hoe moet je het interpreteren? Dat is lastig. Nee, artsen zien dat niet als last. Internet is van deze tijd, zeggen ze. Als een patiënt met een printje van internet bij de dokter komt, zien ze dat vooral als uitgangspunt. ‘Oké, u heeft dit gevonden. Waarom denkt u daaraan?’ De dokter kan dan doorvragen en ook naar de lichaamstaal kijken.”

Kun je een tipje van de sluier oplichten?

‘Je ziet wel wie ervoor heeft doorgeleerd en wie niet, haha. Gelukkig wel! Artsen vragen op een heel andere manier door dan leken. Maar zonder iets te verraden: ik vind de uitkomsten wél verrassend.’

DOKTERS VS INTERNET, VANAF DINSDAG 20 DECEMBER, NPO 1, 19.00, KRO-NCRV

dokters-vs-internet

Tekst: Clemens Dericks, beeld: Wessel de Groot en Stijn Ghijsen

Ben je geen abonnee maar wil je niets meer uit de gids missen? Je kunt hier abonnee worden.