Interview
Fotocredit: Rogier Veldman

Welke zender doet wat tijdens het WK 2022 in Qatar?

Het WK voetbal in Qatar is nu al het meest besproken toernooi ooit. In de sportprogramma’s zal het ook zeker niet louter om het spelletje gaan. Henry Schut: ‘We doen zoals elk toernooi verslag, plus wat erbij.’

NPO

De dagelijkse WK-talkshow NOS Studio WK 22 – om 19.20 uur op NPO 1 – is aanzienlijk soberder dan eerdere EK- en WK-programma’s. Onder leiding van Sjoerd van Ramshorst bespreken drie analisten en gasten wat er op en rondom de velden gebeurt. Sowieso is er naast het voetbal veel meer oog voor de actualiteit dan op andere toernooien. “We doen zoals elk toernooi verslag, plus wat erbij”, zegt Henry Schut, doelend op de extra aandacht voor alles wat buiten de stadions gebeurt. Zo reist verslaggever Kees Jongkind naar Qatar voor reportages. Schut: “Dit is gewoon een ander toernooi dan alle andere.” Henry Schut zelf presenteert de uitzendingen rond wedstrijden van Oranje vanuit Hilversum, Tom Egbers is zoals gebruikelijk de man in het stadion en Jeroen Stekelenburg interviewt bondscoach Louis van Gaal en zijn spelers. Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart zijn de vaste Oranje-analisten. Schut presenteert bovendien het dagelijks NOS WK Journaal om 19.00 uur. “We zijn alles bij elkaar dus echt heel de dag op zender.” Voor hem wordt het zijn zesde grote voetbaltoernooi (WK’s en EK’s) waarbij hij voor de NOS nauw betrokken is.

SBS 6

Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp en gasten bespreken in De Oranjewinter dagelijks vanaf 22.00 uur de gebeurtenissen tijdens het WK. Noa Vahle maakt reportages in Qatar. Hélène Hendriks blijft hier en schuift regelmatig aan in de Oranjestudio. “Natuurlijk vind ik het jammer om niet bij het WK te zijn”, zegt ze. “Zeker nu we naast voetbal ook de mensenrechten blijven aankaarten en bespreken. Aan de andere kant is het voor mij simpel: als je werkgever je nodig heeft, moet je niet piepen. De Oranjewinter is zeven dagen per week op de buis, dan heb je best wat mensen nodig. Net als iedereen ben ik trouwens heel benieuwd hoe het Nederlands elftal het gaat doen met Louis van Gaal. Als er iemand in staat is om een team te creëren en in een toernooi te komen, is hij dat. Als alles op zijn plek valt kan Nederland heel ver komen, al zijn we niet het allerbeste land.”

Het hele verhaal leest u in Mikro Gids 47. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Tijgerbloed