Interview
Fotocredit: Caro Lenssen

Waldemar Torenstra: ‘400 jaar aan cultureel erfgoed’

Waldemar Torenstra gaat in 'Verborgen verleden van Nederland' op zoek naar de verrassende historie van iconische en bekende plekken. ‘Historische gebouwen hebben impact op hun omgeving’.

Wat kunnen we verwachten van ‘Verborgen verleden van Nederland?’

“Het programma wordt gemaakt door het team van Verborgen verleden, maar in plaats van bekende personen duiken we nu in de grotendeels onbekende geschiedenis van bekende plekken en gebouwen zoals paleis Soestdijk, de Brandaris op Terschelling en het Vrijthof in Maastricht.”

Hoe zorg je voor nieuwe invalshoeken?

“We proberen de plek tot leven te wekken door op een andere manier naar het verleden te kijken. Vanuit mijn verwondering en relatief bescheiden kennis gaan we op zoek naar de essentie en het karakter van een locatie. Welke functie had het door de eeuwen heen? Wat deden ze in die ene torenkamer, wat is het e ect van de verschillende bouwstijlen? Zo vieren we in vogelvlucht ruim vierhonderd jaar aan cultureel erfgoed.”

Welke plek spreekt je persoonlijk het meest tot de verbeelding?

“Ik ben geboren aan de Amsterdamse grachten en ben in mijn leven heel vaak verhuisd. Maar altijd als ik de grachten zie word ik er weer blij van. Onze band met water is sowieso fascinerend, daar zou ook een mooi programma in zitten: de Rijn afgaan en de historie vertellen van wat de rivier ons gebracht heeft. Ook lijkt het me intrigerend om de geschiedenis van de mergelgrotten te belichten. Nederland is zo rijk aan mooie verhalen.”

Tekst: Jef Willemsen 

Het hele interview leest u in Mikro Gids 40. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier