Interview
Fotocredit: Stijn Ghijsen

Twan Huys: ‘Dit gaat over de toekomst van onze planeet’

Twan Huys presenteert vanaf deze week Waarde van de aarde. Een journalistieke onderzoekserie van KRO-NCRV waaraan hij meer dan een jaar werkte. Het is buitengewoon goed bevallen. ‘Dit thema wil ik doorzetten.’

Wat kunnen we verwachten in ‘Waarde van de aarde’?

“Het is een documentairereeks, waarin we zes grondstoffen centraal stellen: goud, olie, gas, kobalt, steenkool en zeldzame aardmetalen. Door journalistiek onderzoek achterhalen we waar deze grondstoffen vandaan komen en wie eraan verdienen. Bijvoorbeeld: kobalt wordt gemijnd in Congo en dat gebeurt vaak door kinderen die in gangetjes kruipen en zo soms hun eigen graf graven. Er zijn veel ongelukken. Grote bedrijven kopen kobalt op, het is peperduur, het wordt gebruikt voor accu’s van elektrische auto’s. De consument denkt goed te doen door zo’n auto te kopen, maar weet niet dat er misstanden achter schuilen.”

Waarom past dit programma bij jou?

“Deze serie duikt in de toekomst van onze planeet en gaat over hoe we met elkaar omgaan, dat past bij mij en bij KRO-NCRV. Dit is de essentie van de journalistiek. Mijn aangeboren nieuwsgierigheid leidt naar verhalen die me zelf steeds opnieuw verrassen. Ik wist niet dat het zo heftig was, waar wij als land aan meedoen of zelfs verantwoordelijk voor zijn.”

En ook ‘College tour’ komt weer terug?

“Dat is natuurlijk geweldig. Ik heb het elf seizoenen gemaakt met een hiaat van twee jaar nu. Ik ben ongelofelijk blij dat het vanaf 11 mei weer terugkeert op televisie. Ooit bedacht ik dit programma juist omdat het enorm inspirerend is met studenten en een fonkelende gast in gesprek te gaan.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 16. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier