Interview
Fotocredit: Stijn Ghijsen

Trijntje Oosterhuis: ‘Het moederschap is mijn roeping’

Vorig jaar had Trijntje Oosterhuis als Maria moeten schitteren in The Passion. Het spektakel van KRO-NCRV ging niet door, maar dit jaar krijgt de zangeres een nieuwe kans. ‘Het thema gaat een hoop mensen inspireren.’

Wie is Maria voor jou?

“Ze symboliseert de sterke vrouw die ondanks alle tegenslagen en de harde realiteit een onvoorwaardelijke liefde heeft voor haar medemens. Een enorme bron van geduld, liefde, barmhartigheid, begrip en verdraagzaamheid.”

Zie jij jezelf ook zo als moeder?

“Ik zie mezelf zeker niet als Maria, maar het moederschap is wel mijn roeping. Een extreem zorgzame moeder, zo zou ik mezelf omschrijven. Een echte kip op de eieren. Ik probeer de kinderen zo veel mogelijk liefde mee te geven en ik check vaak hoe het met ze gaat. Al laat ik ze ook erg vrij, ik geef ze hun eigen verantwoordelijkheid om keuzes te maken.”

Maria moet haar zoon loslaten. Jouw oudste is bijna 17, zie je op tegen het moment dat hij uitvliegt?

“Nee, maar ik moet er wel in meegroeien. Loslaten gaat organisch, denk ik. En ik geloof dat je er blijft zijn voor elkaar. Twee jaar geleden zong Edsilia (Rombley, Trijntjes schoonzus, red.) ‘Als ik je laat gaan’ in The Passion. Dat lied schreef ik voor mijn kinderen. Het gaat over dat zij zich zo veilig voelen en voldoende zelfvertrouwen hebben dat ze hun fouten durven laten zien. En dat ze weten dat je er vervolgens nog steeds voor ze bent.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 13. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Dominique Hofman