Interview
Fotocredit: Geert Van Hoeymissen

Tom Waes: ‘De Wadden zijn zó mooi’

Tom Waes verkent de komende weken ons land in Reizen Waes Nederland. De Belgische programmamaker en acteur hoopt vurig dat Nederlanders door zijn ogen hun eigen land ontdekken.

Hoe bekend was je met Nederland?

“Toen de VPRO me benaderde voor de serie wist ik niet veel meer dan de gemiddelde Vlaming. We kennen Amsterdam, Rotterdam en Breda en daarna houdt het al snel op. Natuurlijk zijn er de bekende clichés dat Hollanders afstandelijk en gierig zouden zijn. Die werden al snel ontkracht, van Limburg tot in het hoge noorden: ik kwam overal hartelijke, open mensen tegen.”

Kun je hier eigenlijk nog anoniem over straat?

“Voorheen werd ik incidenteel herkend door Nederlanders die mijn eerdere reisprogramma’s op NPO 3 hadden gezien. Maar dat is een bescheiden groep intellectuelen, ‘meerwaardezoekers’ zoals we in Vlaanderen zeggen. Sinds mijn rol in Undercover is het gedaan met de anonimiteit. Wonderlijk hoe bijna iedereen die serie wel gezien lijkt te hebben. Maar mijn bekendheid was geen bezwaar voor het maken van Reizen Waes, integendeel, het heeft zelfs deuren geopend.”

Hoeveel voorkennis heb je tijdens de reportages?

“Dat varieert. Met de redactie bespreken we vooraf globaal de opzet van de uitzendingen. Na tien jaar samenwerken weten ze precies wat ze me moeten vertellen: daar ga je heen en die ga je spreken. Ik hou van spontane ontmoetingen met mensen die wat bijzonders doen. Maar als ik de aardbevingsslachto ers in Groningen spreek, of twee van de Molukse treinkapers, dan zorg ik dat ik de geschiedenis en alle feiten ken.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 42. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Jef Willems