Interview
Fotocredit: ITV

Shaun Morse: ‘Endavour Morse is gewend om alleen te werken’

Een ingrijpende reorganisatie bij de politie van Oxford, een bendeoorlog en natuurlijk weer een aantal lastige moordmysteries. Hoofdrolspeler Shaun Evans (38) bespreekt het nieuwste seizoen van de Britse misdaadserie Endeavour Morse.

Had je ooit gedacht dat er zes seizoenen van ‘Endeavour Morse’ zouden volgen toen je in 2011 de pilot opnam?

“Totaal niet, eerlijk gezegd. De pilot was bedoeld als een eenmalig iets. We hadden van tevoren ook geen contract voor een paar seizoenen of zo getekend. Dus dat we hier vandaag zouden zitten om over seizoen vijf te praten, had ik echt nooit zien aankomen. En dat is een goede zaak, denk ik. Aan het begin van elk nieuwe seizoen vragen we ons opnieuw af: is er nog een verhaal dat we willen vertellen? In plaats van er maar weer gewoon een seizoen uit te persen omdat er zo nodig een vervolg moet komen. Het dwingt iedereen om zijn beste beentje voor te zetten. Je raakt nooit zelfvoldaan.”

Hoe zou je de onderlinge band tussen Morse en hoofdinspecteur Fred Thursday dit seizoen typeren?

“De hogere rang brengt nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee voor Endeavour. Hij is minder aangewezen op Thursday (Roger Allam, red.) waardoor de twee minder tijd met elkaar kunnen spenderen. Als onderdeel van zijn promotie krijgt Morse nu voor het eerst ook zelf iemand onder zijn hoede, de jonge rechercheur George Fancy. Morse is natuurlijk gewend om alleen te werken. Dus om te zeggen dat hij daar echt niet om staat te springen is een understatement.”

En hoe zit het met zijn liefdesleven?

“Morse ontmoet weliswaar een aantal nieuwe jonge liefdes. Maar die zijn toch vooral – onbewust, vermoed ik ergens – een soort tegenreactie op wat er zich in het verleden met Joan heeft voorgedaan.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 5. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Patrick Bremmers