Interview
Fotocredit: BBC

Sean Bean vreest voor zijn leven in nieuwe serie Time

Een zachtaardige man moet zien te overleven in een levensgevaarlijke wereld. Sean Bean speelt een beklijvende hoofdrol in het realistische gevangenisdrama 'Time', dat een debat aanzwengelde over het Britse gevangenissysteem.

Wat mogen we verwachten van ‘Time’?

Als docent Mark Cobden in dronken toestand een fietser doodrijdt, belandt hij achter de tralies. In die angstaanjagende omgeving, waar hij voortdurend vreest voor zijn leven, probeert hij met zichzelf in het reine te komen. Zijn pad kruist dat van cipier Eric McNally, die zich in een chantabele positie bevindt omdat zijn eigen zoon in de gevangenis zit. Hoofdrolspelers Sean Bean en Stephen Graham spelen als respectievelijk de gevangene en de bewaarder in Time misschien wel de beste en aangrijpendste rollen uit hun carrière. “Ik ben meestal vrij goed in mezelf los te maken van een personage”, vertelde Sean Bean in een interview. “Maar in deze serie zijn dingen zo emotioneel geladen dat het me veel moeite kostte.”

Er zijn al zoveel gevangenisdrama’s op tv. Wat voegt deze toe aan de rest?

Time blinkt uit door realisme. De driedelige serie werd opgenomen in de voormalige Shrewsburygevangenis, en de personages zijn volstrekt geloofwaardig. Jimmy McGovern, de bedenker van bejubelde series als Cracker en Hillsborough, liep voor het schrijven mee met een echte cipier: “Als een spons heb ik alles van in me opgenomen.”

Hoe werd deze BBC-serie ontvangen door de Britse kijkers?

In een land waar veel mensen ervan overtuigd zijn dat criminelen te mild worden gestraft was Time een eyeopener. Time heeft zelfs een debat aangezwengeld over het Britse gevangenissysteem, waar mannelijke gedetineerden 3,7 keer zo vaak zelfmoord plegen als gemiddeld. “Veel van deze gevangenen horen in een ggz-instelling, niet achter tralies,” zegt cipier McNally in een emotionele scène. De serie is geen gemakkelijke kost, maar zowel kijkers als recensenten waren laaiend enthousiast.

Het hele interview leest u in Mikro Gids 39. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Jorrit van Broekhoven