Interview
Fotocredit: Roy Beusker

Sander Schimmelpenninck: ‘Een wedstrijdje, dat is het leukst’

Als Quotehoofdredacteur en exondernemer heeft Sander Schimmelpenninck de ideale bagage om ondernemersprogramma Dragons’ den te presenteren. ‘Ik dacht: als ze hier niet in investeren, dan eet ik mijn schoen op.’

Wat krijgen we te zien in ‘Dragons’ den’?

“Ondernemers pitchen hun bedrijfsidee aan vijf van ’s lands bekendste en beste ondernemers. Deze dragons moeten vervolgens beslissen of ze wel of niet ingaan op het aanbod om te investeren. Soms gaan ze elkaar overbieden, waardoor er een wedstrijdje ontstaat. Dat is het leukst. Dit seizoen zijn de investeerders onder meer Nikkie Plessen, Won Yip en Michel Perridon. Die laatste noem ik altijd ‘de Rotterdamse Trump’. Echt een grappige vent, hij gaat de show stelen.”

In veel landen loopt het programma ontzettend goed. Hoe verklaar je het succes?

“Een afvalrace is altijd spannend. En als kijker denk je mee, net als bij Idols: Wat zou ik hierover zeggen? Voor de mensen die stiekem voor zichzelf willen beginnen, is het natuurlijk inspirerend. Anders dan twaalf jaar geleden (toen het programma voor het eerst in Nederland op tv was, met presentator Jort Kelder, red.) is het ondernemerschap nu iets voor iedereen. Toen was het meer iets voor zakenmensen, tegenwoordig zijn er ook mensen die het na een hele carrière leuk vinden om voor zichzelf te beginnen.”

Je hebt vroeger een pizzeria gehad. Wat heb je geleerd van die tijd?

“Je moet niet altijd denken dat je het beter weet, maar luisteren naar de goedbedoelde adviezen van anderen. Over de horeca heeft iedereen een mening. Hierdoor ben je geneigd om nergens meer naar te luisteren, omdat je er gek van wordt. Zeker in het begin wil je alles alleen doen.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 15. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Dominque Hofman