Interview
Fotocredit: Tom Cornelissen

Renze Klamer: ‘Kiezen voor het avontuur’

In het RTL-programma 'Het onbekende' kunnen kandidaten kiezen voor de bekende weg of voor het avontuur. Voor Renze Klamer is het, buiten zijn talkshow om, zijn eerste presentatieklus bij RTL.

Wat voor programma is ‘Het onbekende’?

“Het is van dezelfde makers als De verraders en zit qua genre ook in die hoek. Het overkoepelende concept is de vraag of je in je leven durft te kiezen voor het onbekende. De kandidaten die meedoen hebben geen flauw idee waaraan ze beginnen. Zij hebben ooit gereageerd op een oproep. Op een doordeweekse dag zijn ze overvallen en moesten ze hun spullen pakken.”

Hoe ziet het spel er precies uit?

“Er zijn twee teams, een van bekende en een van onbekende Nederlanders, die het tegen elkaar opnemen. In alles is de leidraad kiezen voor de bekende of de onbekende weg. De bekende weg bied ik concreet aan. Ze moeten bijvoorbeeld van A naar B en dan geef ik hun een fiets en zeg ik hoe lang ze erover doen. Maar ze kunnen ook om het hoekje lopen en kijken wat daar staat. De keuze voor het onbekende kan een voor- of nadeel opleveren, net als in het echte leven.”

Waarom is er gekozen voor de mix van bekende en onbekende Nederlanders?

“Als een programma wordt aangekondigd met bekende Nederlanders wordt er gezegd: ‘Alweer een programma met alleen maar BN’ers, verschrikkelijk.’ En als het alleen onbekende mensen zijn krijg je weer de vraag wie die mensen zijn. Zo werkt het in de talkshowwereld ook. Het is eigenlijk nooit goed, dus doen we allebei, haha. Ik denk dat dit een leuke combinatie is en dat het grappig is dat ze het tegen elkaar moeten opnemen.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 18. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Wouter Luijken