Interview
Fotocredit: Wessel de Groot

Rafael van der Vaart: ‘Kwalificatie voor het EK mag geen probleem zijn’

Het Nederlands elftal begint de kwalificatiereeks voor het EK 2020 met een thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland. Rafael van der Vaart analyseert de wedstrijden van Oranje voor de NOS.

Je stopte vorig jaar november met voetballen, hoe bevalt je ‘nieuwe leven’?

“Ik mis het voetbal niet echt, dus dat lijkt me een teken dat het de juiste keuze is. Ik heb minder verplichtingen en heb nu tijd voor andere dingen, zoals wedstrijden van Oranje analyseren en het voetbalweekend bespreken bij Studio voetbal. Ik woon in Denemarken, ben veel in Duitsland bij mijn zoon Damián en door mijn werk voor de NOS kom ik ook weer meer in Nederland. Ik ben een liefhebber, vind het leuk om voetbal te kijken en te analyseren. Maar ik wil geen professor zijn die een ploeg volledig ontleedt, ik probeer vooral de leuke dingen eruit te halen. En te genieten.”

Hoe kijk je tegen het Nederlands elftal aan?

“We komen van ver, maar hebben de afgelopen tijd goede result ten gehaald tegen topploegen. Dat is gewoon erg knap. Ik let extra op de jonge wereldtoppers: Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Memphis Depay. Sinds Frenkie in de ploeg staat, zijn de spelers om hem heen beter gaan voetballen. Met die spelers plus Van Dijk en Wijnaldum heeft Oranje weer een sterke as, een stevig fundament. Mooi om te zien.”

Gaan we ons kwalificeren voor het EK?

“Duitsland blijft erg lastig natuurlijk, maar verder mag het geen probleem zijn. Estland, Noord-Ierland en Wit-Rusland, daar dachten we in mijn tijd niet eens over na. De beste twee uit de poule gaan door, en dan is er nog de achterdeur via de Nations League. Als we ons nu niet plaatsen, kunnen we wel inpakken. Dan plaatsen we ons nooit meer, haha.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 11. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Roy Timmerman