Interview
Fotocredit: Wim Kluvers

Tom Egbers: ‘We blijven ons afvragen: waarom Qatar?’

Tijdens het WK in Qatar analyseert Tom Egbers voor 'Studio Sport' de programma’s rondom het Nederlands Elftal met gasten analyseren. Hij doet dat sober en met een ander gevoel dan voorheen.

Met welk gevoel ben jij naar dit WK afgereisd?

“Met de handrem erop. Bij vorige WK’s was het niet moeilijk om me te verheugen op de ambiance, de wedstrijden en de spanning. Dat wordt in Qatar naar de achtergrond gedrongen. Het is nu echt werk. We zullen ons er voortdurend van bewust zijn: waarom is het hier? Wat gebeurt er hier? Welke uitingen zijn er en welke zijn juist verboden? Ik krijg daar niet onmiddellijk een goed humeur van.”

Heeft Qatar een lijst gestuurd wat jullie wel en niet mogen?

“Dat niet, maar we hebben begrepen dat we niet zomaar met een camera over straat mogen. Toch gaan we dat zoveel mogelijk doen. Verslaggever Kees Jongkind zal zich voor tv specifiek op de achtergrondverhalen richten. Toen het WK ruim twaalf jaar geleden aan Qatar werd toegewezen, hebben ook wij in onze berichtgeving aangetoond dat het op een corruptieve manier is gebeurd. En toch vindt het daar plaats. Het is onze taak als NOS om alle kanten te belichten.”

Wat is jouw specifieke taak?

“De dagelijkse berichtgeving rondom het Nederlands Elftal. Ik ben me ervan bewust dat het in Qatar is, maar dat is een gekoeld stadion aan de rand van de woestijn niet moeilijk. We zijn de oog getuigen: ik sta of met Rafael van der Vaart of Pierre van Hooijdonk op een platform op de tribune en niet in een studio. Zo laten we zien dat dit voor ons ook geen gewoon WK is.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 48. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Bram de Graaf