Interview
Fotocredit: RTL

Nicolette Kluijver: ‘Dieren maken mij gelukkig’

Ze wilde altijd al dierenarts worden en nu presenteert Nicolette Kluijver In de voetsporen van Dr. Pol. Hierin zoekt ze een nieuwe collega voor de befaamde Nederlandse dierenarts in Amerika.

Wat is ‘In de voetsporen van Dr. Pol’ voor programma?

“We zoeken een nieuwe collega voor Dr. Pol, de beroemde dierenarts van The Incredible Dr. Pol op National Geographic. Hij is geboren in Nederland en heeft zijn praktijk in de Verenigde Staten. Hij is al dik in de zeventig, maar werkt nog steeds fulltime. Zijn kliniek in Michigan draait overuren. Nu zoekt hij een Nederlandse dierenarts om hem te helpen en mogelijk de praktijk over te nemen als hij ermee stopt. Al gaat hij waarschijnlijk door totdat hij erbij neervalt, zo fanatiek en gepassioneerd is hij.”

Hoe verliep de zoektocht?

“Het begon met een oproep voor geïnteresseerde dierenartsen en twee selectiedagen, die ik hier samen met Dr. Pol heb gedaan. De dierenartsen kwamen met ons praten en moesten een examen doen. Als je in de VS wil werken moet je dat examen sowieso halen. Vervolgens zijn we met drie dierenartsen naar Michigan gereisd. Daar werden hun kennis en kunde getest en liepen ze mee in de kliniek. Degene die aan het einde wint, krijgt een contract bij hem.”

Zou jij zelf een goede dierenarts zijn?

“Ik zei tegen Dr. Pol: ‘Als je niemand vindt, blijf ik wel!’ Ik wilde altijd al diergeneeskunde studeren. Als iets mij gelukkig maakt, zijn het dieren. Maar toen zei iemand dat ik model kon worden en is het anders gelopen. Ik heb hier wel gemerkt dat je je emoties opzij moet kunnen zetten. Toen ik bij een bevalling van een geitje zag hoe spartaans het eraan toeging, wist ik niet meer zo zeker of het wel iets voor mij is. Ook voor de baasjes en boeren is het heftig als een dier overlijdt. Ik moest een paar keer weglopen om mijn tranen weg te slikken. Maar dat is ook waar dit programma over gaat: de mooie en ontroerende verhalen.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 23. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Carlijn Schepers