Interview
Fotocredit: William Rutten/RTL

Nasrdin Dchar: ‘Mijn personage wil als ambitieuze politicus naar de top’

Morten Mathijsen wil de volgende minister-president van Nederland worden. Maar in de nieuwe thrillerserie Morten duikt een geheim uit zijn verleden op, dat zijn reputatie ernstig kan schaden.

Rechtse standpunten

De serie is niet gebaseerd op de gehele boekentrilogie, slechts op elementen uit de eerste twee delen. Het tweede boek uit de reeks heet Mo. Dat is de voornaam van het karakter gespeeld door Nasrdin Dchar. In de loop van de serie wordt de rol van deze Mo Liman steeds belangrijker. Om hun electorale kansen te vergroten hebben De Nieuwe Liberalen stemmers nodig met een niet-westerse achtergrond. Daarom schuift Morten zijn partijgenoot Mo naar voren. Dchar: “Hij is de rechterhand van Morten en wil als ambitieuze politicus graag doorstomen naar de top. Wat ik heel interessant vind aan Mo, en waarom ik hem zo graag wilde spelen, is dat hij zich begeeft op een terrein waar je niet snel iemand met zijn islamitische, niet-westerse migratieachtergrond verwacht.” De Nieuwe Liberalen houden er namelijk nogal rechtse standpunten op na. Zo is Morten voor een inperking van de democratie. Hij vindt weliswaar dat iedereen gelijke kansen moet krijgen, maar als je die niet pakt, moet je volgens hem ook wegwezen.

Lijnrecht tegenover zoon

Dchar: “Ik zou nooit op zo’n partij stemmen, maar mijn personage moest ik natuurlijk wel laten geloven in die standpunten. Het boeiende van mijn rol is dat je gaandeweg merkt dat Mo in een groot conflict terechtkomt.” Mo is zelf misschien helemaal geaccepteerd in de politiek, zijn zeventienjarige puberzoon met dezelfde niet-westerse achtergrond heeft soms het gevoel dat hij door de maatschappij met de nek wordt aangekeken. “Mo strijdt voor de ideologie van zijn partij, maar staat daarmee lijnrecht tegenover waar zijn eigen zoon voor staat. Kiest Mo voor zijn partij of zijn gezin? Die worsteling vind ik zo’n superinteressant gegeven, alleen al daarover had je in mijn optiek een hele serie kunnen maken.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 12. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Ernst Marx