Interview
Fotocredit: Stijn Ghijsen

Mr. John Reid: ‘Door lockdown meer burenleed’

Opvallend veel burenruzies in het nieuwe seizoen van De rijdende rechter. Rechter John Reid begrijpt het wel. ‘We zitten nu zo dicht op elkaars lip, ik wist al: dat kan niet goed gaan.’

Hoe worden zaken geselecteerd? Uitgesproken types zorgen natuurlijk voor de beste beelden.

“Ja, daar moet je geen geheim van maken, maar wij behandelen de deelnemers met het uiterste respect. Daarvoor steek ik mijn hand in het vuur. Ik wil niet dat achteraf wordt gezegd: ‘deze mensen had je tegen zichzelf moeten beschermen.’ Mijn secretaris bekijkt vooraf de juridische kanten: is er een zaak, kan ik als rechter iets betekenen? Ik wil dat mensen recht wordt gedaan, dat ze achteraf blij zijn over hun deelname. Het gaat altijd om de oplossing.”

Wat is het voordeel om aan het programma mee te doen?

Het is gratis, ook de deskundigen werken voor niets mee. Ik werk zelf vier dagen per week als rechter en weet dat een deskundige minstens 1500 euro kost. Het oude gezegde ‘Wie procedeert om een koe, geeft er een toe’ is nog steeds waar. Een rechtszaak is duur. Bovendien is de rechtbank een enge plek, het liefst kom je er nooit. Mensen voelen zich meer op hun gemak als de rechter thuis langs komt.”

Wat maakt het voor u leuk?

“Ik vind het prettig om ook eens buiten de rechtbank te komen. Normaal heb je daar als rechter de tijd niet voor, in mijn dagelijks werk doe ik het zelden. Terwijl het goed is om een situatie persoonlijk te bekijken. ‘O, nu begrijp ik het’, dat gevoel heb ik bijna elke keer.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 8. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Tijgerbloedteksten