Interview
Fotocredit: Harry Meijer

Monique van de Ven: ‘Turks Fruit voelt als gisteren’

In het slot van het tweeluik 50 jaar Turks fruit ligt de focus op de boekverfilming uit 1973, het acteerdebuut van Monique van de Ven. ‘Ik zat amper een jaar op de toneelschool.’

Wanneer zag u Turks fruit voor het laatst?

“Kortgeleden, als voorbereiding op de documentaire. Het blijft een prachtige film. Alleen al die scène waarin Rutger Hauer mij op bed legt en ik daar met mijn duim in mijn mond lig. Hij pakt er een stoel bij en kijkt alleen maar naar me. Tot het ochtendgloren. Die blik van Rutger! Alsof hij denkt: dit is de liefde van mijn leven. Dat wil toch iedereen? Die film is zo oprecht en zo aards. Dat heeft Paul Verhoeven fantastisch geregisseerd.”

Hoe kwam u aan de rol van Olga?

“Via mijn toenmalige vriendje, acteur Roelant Radier, hoorde ik dat Turks fruit verfilmd zou worden. Hij mocht auditeren voor de hoofdrol van Erik. Ik vond dat boek fenomenaal. Van Roelant wist ik dat Hans Kemna de casting deed. Hans was ook acteur. Dus toen hij een keer in Maastricht speelde, zocht ik hem op en vertelde ik hem hoe leuk ik het zou vinden om ook iets in Turks fruit te mogen spelen. Hij zei: ‘Nou, misschien een van de kleinere rolletjes. Ik zal je wel bellen’.”  Niet veel later kreeg Van de Ven een telefoontje of ze naar Amsterdam wilde komen om Paul Verhoeven te ontmoeten. Ze deed auditie voor een bijrol. “Op een gegeven moment vroeg Paul of ik ook wat tegenspel wilde geven aan de zeven acteurs die auditie deden voor de rol van Erik. Ik ging toch niet op voor de rol van Olga, dus ik voelde geen enkele druk. Ik speelde in totale vrijheid. Later keken Jan Wolkers, scenarist Geert Soeteman, Paul Verhoeven en cameraman Jan de Bont dat materiaal terug en zeiden: ‘Waarom nemen we háár niet als Olga?’ Zo is het gegaan.”

Hoe ging de rol u af als onervaren actrice?

“Heel goed. Vanaf het begin had ik met Paul een ongelooflijk goede band en hij gaf fantastische aanwijzingen. Ik voelde me heel veilig op die set en genoot van elke dag.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 45. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Ernest Marx