Interview
Fotocredit: Janita Stassen/MAX

Martine van Os: ‘Geen onderwerp blijft liggen’

Tijd voor MAX is uitgegroeid tot een geoliede machine. Presentatoren Martine van Os en Sybrand Niessen koesteren het succesvolle middagprogramma. ‘We zijn allebei heel anders.’

Een dagelijks programma is intensief. Hoe zijn je werkdagen?

“Vóór corona was ik altijd vroeg in de studio, nu begin ik thuis. Om half acht komen de eerste piepjes en mailtjes al: de kijkcijfers, mails met informatie over de gasten van die dag. Ik kijk programma’s of beelden van voorstellingen, ik scan boeken. Rond twee uur ben ik in de studio voor camerarepetities, het schrijven van tekstkaartjes en het voorbespreken van de gasten. Al met al is het zo vijf uur.”

Hoe is de rolverdeling tussen jou en Sybrand Niessen?

“In het begin hebben we daar in mediatrainingen naar gezocht. Sybrand was wat gehaaider in interviews, ik de schooljuffrouw die orde in de klas moest houden, maar dat hebben we losgelaten. Het leuke van duopresentatie is juist dat vanuit twee verschillende invalshoeken vragen op de gasten worden afgevuurd. We zijn allebei heel anders, we lopen de deur niet plat bij elkaar, maar over de grote dingen van het leven zijn we het wel eens. We hebben niet vaak ruzie, we kunnen soms steggelen, maar altijd op een goede manier. Ik ga nog elke dag fluitend naar mijn werk.”

Wat maakt ‘Tijd voor MAX’ zo succesvol?

“Het is voor veel mensen een rustmoment op de dag, een vaste waarde. We werden lang met scepsis bekeken, we waren dat ‘bejaardenprogramma’. Toen we op de tijd van De Wereld draait door zaten, kwamen de positieve reacties. Mensen die ons voorheen niet kenden zijn blijven hangen. Daarbij komen de mensen die thuiswerken door corona en nu dus rond vijf uur voor de tv zitten. Ook jongeren dus. We behandelen ook niet louter onderwerpen voor de oudere doelgroep, we hebben alleen een andere invalshoek. Iemand van 65 stelt andere vragen dan een twintiger. Maar geen enkel onderwerp blijft liggen.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 9. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Tijgerbloedteksten