Interview
Fotocredit: Stijn Ghijsen

Marlijn Weerdenburg: ‘Maak verschil met liefde’

Marlijn Weerdenburg presenteert het nieuwe KRO-NCRV-programma Net anders. In zes a everingen krijgen we een inkijkje in de levens van jongeren met een licht verstandelijke beperking.

Wat gaat de kijker zien in ‘Net ff anders’?

In zes afleveringen krijgt de kijker een inkijkje in de levens van jongeren met een licht verstandelijke beperking. Ze hebben een droom, ze willen allemaal iets leren. Voor de een is dat met de trein reizen, voor een ander leren koken of een uitje organiseren. Deze wensen hebben allemaal te maken met hetzelfde thema en dat is ‘normaal’ zijn. Want al is er uiterlijk niet veel aan deze jonge- ren te merken, het tempo van onze maatschappij gaat hen vaak te snel.”

Hoe hebben jullie dit aangepakt?

“We hebben professionele coaches ingeschakeld die de jongeren hebben begeleid. Zo is er een ov-coach met kandidaat Mitchell op pad gegaan en is BinnensteBuiten-kok Sharon de Miranda aan de slag gegaan met Veerle die wilde leren koken. Het is vooral een kwestie van veel aandacht en liefde geven. Er zat ook vaak angst in, ze blokkeerden soms. We zijn net zo lang blijven oefenen tot ze wél die drempel over gingen.”

Wat wil je de kijker meegeven?

“Mensen met een licht verstandelijke beperking vallen vaak tussen wal en schip. Een zwaardere handicap is zichtbaar en dus duidelijk. Maar voor mensen met een lichte beperking is er minder begrip, ze worden al snel overschat. Ik wil de kijker laten zien dat je echt het verschil kunt maken als je complimenteus en lief voor ze bent. En hoe belangrijk het voor ze is het gevoel te hebben erbij te horen. Dus werk je in een bedrijf en heb je nog een mooie taak, neem ze aan!”

Wat is jouw grootste eyeopener geweest in ‘Net ff anders’?

“De strijd die deze jongeren elke dag leveren. De dingen die voor jou en mij vanzelfsprekend zijn kosten hen zoveel meer moeite. Daarnaast heb ik enorm veel respect gekregen voor de ouders van deze jongeren. Zij hebben zo ontzettend veel geïnvesteerd in hun kinderen om ze te kunnen laten meedoen. Het is een zorg voor het leven en ik vind het bewonderenswaardig met hoeveel aandacht en geduld deze ouders hun kinderen begeleiden.”

Dit en meer vindt u in de Mikro Gids van week 1. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.