Interview
Fotocredit: Stefan Heijdendael/NOS

Marleen de Rooy: ‘De hele dag van hot naar her’

Prinsjesdag 2021 is ook dit jaar anders. Geen rijtoer, en een troonrede in de Haagse Grote Kerk. NOS-verslaggever Marleen de Rooy blikt vooruit én terug. “Ik zal het publiek wederom missen.”

Is de periode rondom Prinsjesdag de meest hectische voor een politiekverslaggever?

“Normaal gesproken wel, maar het afgelopen jaar waren er meer zaken die om aandacht vroegen. We hadden de toeslagenaffaire en de enquête daarover, het kabinet dat viel, er waren verkiezingen, en dan hadden we ook nog corona met alle persconferenties en steunmaatregelen. Het was bizar druk. Mijn vrienden konden thuis werken en klaagden erover dat het zo rustig was. Voor mij was het tegenovergestelde waar.”

In 2018 werd je ‘beroemd’ omdat je als eerste uit de miljoenen- nota publiceerde. Hoe deed je dat?

“Haha, ik werd zelfs gevraagd voor Pauw. Maar ik kreeg geen USB-stick toegestopt of zo, hoor. Ik was toen net in Den Haag begonnen en had me als financieel deskundige erg verdiept in de begroting en met veel mensen gesproken. En zo kwam ik zelf tot de kerncijfers die veel zeiden over de te verwachten besluiten en economische groei. Ik had helemaal niet door dat het zo’n thema was!”

Hoe kan het toch dat er altijd van alles uitlekt?

“Daar ben ik nog steeds niet achter. Maar als alle 150 Kamerleden die stukken krijgen, is lekken moeilijk te voorkomen. Terwijl het echt verboden is. Natuurlijk is er ook een soort competitie tussen de verschillende media, wie als eerste de stukken heeft.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 38. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Bram de Graaf