Interview
Fotocredit: AVROTROS

Mark Tuitert: ‘Ik ben benieuwd naar de internationale krachtverhoudingen’

Tijdens het EK allround en sprint in Heerenveen zijn de Nederlanders favoriet. Oud-schaatser en NOS-analist Mark Tuitert blikt vooruit op een extra spannend toernooi.

Er zit geen publiek in Thialf. Hoe is dat voor de Nederlandse schaatsers?

“Eigenlijk mag het geen invloed hebben op je professionele prestaties, maar het publiek maakt natuurlijk wel de sfeer en soms ook de wedstrijd. Mocht je het als Nederlander zwaar hebben, dan kan het publiek in Thialf je er doorheen trekken. Dat thuisvoordeel hebben de Nederlanders nu niet. Aan de andere kant is Heerenveen vertrouwd terrein, en ze hoeven niet te reizen. Dat is met alle coronaprotocollen toch ook een voordeel.”

Hoe zie jij de kansen van de Nederlanders?

“Het is heel moeilijk inschatten hoe de internationale krachtverhoudingen liggen. In de aanloop naar dit toernooi is er geen enkele internationale competitie geweest; de wereldbekerwedstrijden werden afgelast. Wel is duidelijk dat Nederland nu hét machtsblok is in Europa. Als er al anderen serieus meestrijden om titels, zijn het de Russen.

Is Jutta Leerdam dé nieuwe schaatskoningin?

“Zeker. Zij is favoriet voor de sprinttitel bij de vrouwen. Wat haar zo bijzonder maakt is ten eerste dat ze veel zelfvertrouwen heeft. Leerdam is niet alleen een diva, maar ook een killer. Daarnaast is ze ongeloofl ijk leergierig en wil ze zichzelf altijd verbeteren. Daar vecht ze elke dag keihard voor. Ze is fysiek en technisch erg getalenteerd én ze kan goed met wedstrijddruk omgaan. Jutta Leerdam is al onze Nederlandse sprintkampioen en ze lijkt vooralsnog geen plafond te hebben.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 3. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Ernest Marx