Interview
Fotocredit: CBS Television

Mark Harmon: “Na al die jaren NCIS rij ik nog steeds met plezier naar de studio”

Mark Harmon speelt alweer voor het vijftiende seizoen special agent Gibbs in NCIS, dat onder zijn bewind uitgroeide tot één van de succesvolste tv-series ooit. We spraken de 65-jarige acteur in LA. “Ik ben meer van wij, dan van ik.”

Hij mag dan ‘s werelds bekendste tv-acteur zijn, Mark Harmon is wars van sterallures, blijkt als hij voor een perspraatje aanschuift in het Beverly Hilton Hotel. “Het is leuk dat mensen mij blijkbaar aantrekkelijk vinden, maar als ik in de spiegel kijk, zie ik slechts neptanden en littekens.” Een collega begint over Harmons real life-heldendaad, al een tijd terug, toen hij twee tieners uit een brandende auto bevrijdde. “Dat was naast m’n huis, wat moest ik anders?” Na het gezamenlijke vragenuurtje komt het NCIS-boegbeeld apart bij ons zitten en blijkt Harmon definitief die anti-beroemdheid; een bescheiden, haast introverte man.

Na vijftien jaar wordt er nog massaal naar NCIS gekeken. Hoe verklaart u dat?

“We blijven ons concentreren op de twee pijlers van de show, de scripts en de mensen. En uiteraard: de mensen bij NCIS zijn verschillend, maar ze houden van hun werk en komen graag naar de studio. Niet onbelangrijk: op de set vinden wij elkaar allemaal aardig. Dat komt kennelijk door het scherm heen.”

U bent ook producent van NCIS, bemoeit u zich nu ook intensief met de scripts?

“Oh, nee. Ik probeer de schrijvers zoveel mogelijk met rust te laten. Ik laat me het liefst verrassen door wat zij bedenken, en soms pas ik de scènes dan iets aan.”

Rode draad blijft het tragische verleden van Gibbs, de demonen die hij mee torst?

“Gibbs heeft grote persoonlijke verliezen geleden en dat schudt hij niet zomaar van zich af. Het zit te diep. Maar dat houdt hem interessant om te spelen.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 4. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

NCIS is elke woensdag om 21.30 uur te zien op NET 5.

Tekst: Henk Jan Zandberg