Interview
Fotocredit: Denise van Laar

Maarten van Rossem: ‘De slag om Amsterdam hebben we gewonnen’

In alweer het achtste seizoen van de succesvolle reeks Hier zijn de Van Rossems gaan Maarten, Vincent en Sis opnieuw stad en land af. Maarten: ‘Heerlen leek ons een treurige plaats, maar overtrof onze verwachtingen.’

Doen jullie dit nog steeds met plezier?

“Mijn zuster mag graag zeggen ‘Wat een waardeloos programma’, maar diep in haar hart vindt ze het ontzettend leuk. En wij ook. Als je veel verwacht van een stad stelt het meestal teleur, als je geen verwachtingen hebt denk je achteraf vaak: goh, die stad viel best mee. Dit seizoen gaan we naar Amsterdam. Sis verzette zich daar jarenlang tegen, ze vindt het een arrogante stad. Maar de insteek was om de dingen te bezoeken waar niet iedereen komt, uiteindelijk vond zelfs zij het best leuk.”

Hoe bepalen jullie de bestemmingen?

“U moet zich dat voorstellen als een volkomen chaotisch proces. De een zegt: we zouden hier eens naartoe moeten. Dan komt een ander met ja maar, dit en dit dan? Het is veel geschuif en gezeur, maar wel in harmonie. Al heeft mijn zuster enkele veto’s uitgesproken, die mijn broer en ik dan proberen te omzeilen. De slag om Amsterdam hebben we gewonnen, maar Wageningen, waar we zijn opgegroeid, wordt een lastige.”

Hoe zien de opnamedagen eruit?

“We logeren in een hotel. Volgens een in samenspraak opgesteld scenario trekken we vervolgens per busje van object naar object. De eerste dag zijn we meestal tot zes uur bezig, dag twee tot een uur of vier. Daarna eten we wat, vervolgens spreken we in de bar af voor nog een drankje. De gemiddelde Nederlandse hotelbar sluit helaas om half 12, dan worden we meestal vakkundig weggekeken.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 16. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Tijgerbloed