Interview
Fotocredit: KRO-NCRV

Maarten Heijmans: ‘Een mooi gedachtenexperiment’

Realiteit en fictie liggen dicht bij elkaar in Arcadia, een nieuwe Nederlands-Vlaamse dramaserie over een samenleving waarin iedereen is teruggebracht tot een allesbepalend nummer. Maarten Heijmans speelt een spijkerharde rechercheur.

Hoe zit de wereld van ‘Arcadia’ in elkaar?

“In de nabije toekomst gaat de maatschappij ten onder aan een grote ramp. De overlevenden stichten Arcadia, een futuristische stadstaat omringd door muren. In deze nieuwe samenleving is het leven goed, mits je burgerscore hoog genoeg is. Mensen worden voortdurend gecontroleerd op goed of ongewenst gedrag. Overal hangen camera’s en iedereen krijgt een chip geïmplanteerd die bijhoudt wat je doet. Iedereen begint met een voldoende. Positief gedrag levert je punten op en dat zorgt voor extra privileges. Verkeerd gedrag betekent puntenaftrek. Als je burgerscore onder een bepaalde waarde zakt, word je zonder pardon verbannen.”

Wat is jouw rol in het geheel?

“Arcadia draait om de familie Hendriks. Ze hebben een goed leven, maar dat komt deels omdat vader Pieter heeft gefraudeerd met de burgerscores van zijn dochters. Ik speel Marco Simons, hij staat aan de kant van het systeem. Simons is regulator, een rechercheur die jaagt op sjoemelaars. In het begin lijkt hij koud en zielloos, maar hij is natuurlijk ook een mens van vlees en bloed met zijn eigen demonen. Na verloop van tijd komt hij met zijn geweten in de knoop.”

Dat klinkt heel heftig…

“Zeker, maar het is ook logisch: angst is een constante factor in een samenleving als Arcadia. Je moet voortdurend op je hoede zijn. Wat het zo gruwelijk maakt is dat deze manier van leven in onze ogen vreselijk is, maar voor de bewoners is het normaal. Dit gegeven maakt Arcadia ook een mooi gedachtenexperiment dat zich uitstekend leent voor kunst. De centrale vraag is: wat als het misgaat en we het ongewone gewoon gaan vinden?”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 11. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Jeff Willemsen