Interview
Fotocredit: Rogier Veldman

Lucille Werner: ‘We moeten handicaps zichtbaar maken’

Maandag 17 juni kiest Nederland de minister van Gehandicaptenzaken, die de 1,8 miljoen mensen met een beperking in ons land een stem moet geven. Presentatrice Lucille Werner vertelt over dit project.

Waarom is een minister van Gehandicaptenzaken zo hard nodig?

“Voornamelijk om de zichtbaarheid. In Nederland is nu iedere minister een beetje verantwoordelijk voor het beleid van mensen met een handicap. Dat zorgt ervoor dat het niet opschiet, terwijl er nog veel te doen is. Gehandicaptenzaken blijft een bijzaak, ik wil er een hoofdzaak van maken. Het verschil met alle andere ministers is dat deze minister een publiek guur is bij wie je direct terecht kunt met je vragen. Een centraal persoon die samen met de KRO-NCRV het werkveld verkent en zorgt voor meer zichtbaarheid.”

Vind je dat mensen met een handicap er bekaaid vanaf komen in Nederland?

“Nee, dat vind ik te negatief. Ik vind wel oprecht dat dingen sneller kunnen. Ik kom net terug uit Ecuador, waar ze de enige president ter wereld hebben die in een rolstoel zit. En daar zag ik: als je een rolmodel hebt, schieten dingen ineens tien keer zo snel op. Nu ik dat heb ervaren, ben ik er nóg meer van overtuigd dat we in Nederland achter de feiten aanlopen.”

Hoe ziet de liveshow eruit en wat is jouw rol?

“Ik presenteer de show samen met Anita Witzier, dat vind ik ongelooflijk leuk. Het wordt een echte competitie: de zes kandidaat-ministers moeten zich bewijzen. Er is een interview, een debat en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge voelt ze aan de tand. De jury bestaat uit Ronald Plasterk, Leontien van Moorsel en Vincent Bijlo. De kandidaten worden zeker niet ontzien.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 24. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Lieneke van der Fluit