Interview
Fotocredit: William Rutten

Leonie ter Braak: ‘Ik werd echt verrast door de uitkomsten’

De datewereld is hard, zeker voor mensen met een beperking. In het nieuwe SBS 6-programma 'Cupido Ofzo' krijgen ze een duwtje in de rug. Presentatrice Leonie ter Braak: ‘Het is lief en ontroerend.’

Wat gaan we zien in Cupido ofzo?

“Wendy van Dijk en ik openen een pop-updatingbureau in een prachtige, oude loods in Den Bosch. Hier ontvangen we onze zeven hoofdpersonen in een rustige omgeving met zo min mogelijk prikkels. Mensen met autisme, niet-aangeboren hersenletsel of licht verstandelijke beperking die het lastig vinden om te daten. Voor hen gaan we op zoek naar de perfecte match.”

Waarom is dit nodig?

“Zeker door corona was online de enige manier om nog te kunnen daten. Die wereld van naar links en rechts swipen is hard, zeker voor mensen met een beperking. Sommige van onze hoofdpersonen lopen moeilijk of met een rollator. Maar er zijn ook mensen waar je niets aan ziet, maar die wel begeleid wonen of een taalachterstand hebben. Op datingsites haken mensen snel af als ze merken dat je net even anders bent.”

Hoe pakken jullie het aan?

“We ontvangen onze hoofdpersonen met koffie, thee en taart in de gezellige keuken of de tuin. Dan gaan we uitgebreid in gesprek. We laten ze foto’s zien van allerlei types mensen om te leren waar ze op vallen. Als we een goed beeld hebben van wat ze willen, zoeken we daar een geschikte date bij. We kijken goed naar de beperking, waar hij of zij tegenaan loopt in het leven.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 43. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Tijgerbloed Teksten