Interview
Fotocredit: KRO-NCRV

Leo Blokhuis: ‘Ik houd erg van kerstmuziek’

Leo Blokhuis is een van de vaste gezichten van de Top 2000 en hij duikt binnenkort in de muziekgeschiedenis van de Koude Oorlog. Welke liedjes vindt hij bijzonder, zeker in deze tijd van het jaar?

Over the Rhine – ‘All I ever get for Christmas is blue’

“Ik houd erg van kerstmuziek, maar ik ben niet van de rondvliegende kerstsledes of de zoveelste versie van ‘White Christmas’. Ik zoek liever naar nieuwere kerstliedjes, zoals het nostalgische ‘All I ever get for Christmas is blue’ van de Amerikaanse band Over the Rhine. Kerst draait om gezelligheid en het vieren van relaties. Als er een kink in de kabel is, levert dat vaak interessante spanning op, zoals in dit mooie, subtiele liedje. De combinatie van eenzaamheid en kerst is een beproefd recept.

Otis Redding – ‘Try a little tenderness’

“Dit is natuurlijk de tijd van de Top 2000. Hoewel ik zelf gek ben op muzieklijstjes vind ik het moeilijk om mijn eigen nummer 1 te benoemen. Wanneer ik mijn dertig favorieten moet insturen, noteer ik altijd als eerste ‘Try a little tenderness’ van Otis Redding, ‘God only knows’ van The Beach Boys en ‘Something’ van The Beatles. Welke is de mooiste? Dat hangt altijd zo af van de plek waar je bent, je gemoedstoestand en zelfs de tijd van het jaar. Als ik nu moet kiezen: Otis Redding.”

Klein Orkest – ‘Over de muur’

‘Op 1 januari komt Soundtrack van de Koude Oorlog op televisie. Daarin verdiep ik me in de geschiedenis en de muziek uit de Koude Oorlog. Het nummer dat voor mij de late jaren 80 het beste neerzet is ‘Over de muur’ van Klein Orkest. Ik vind het een mooi en intelligent lied, waarin de spanning van die tijd meteen helder wordt. Ik ging een paar jaar geleden met mijn vrouw en ons zoontje naar Berlijn. Terwijl we op het perron wachtten op de trein luisterden we samen ‘Over de muur’ om aan hem uit te leggen hoe Berlijn er vroeger uitzag. Dat was een dierbaar moment.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 51+52. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Ernest Marx