Interview
Fotocredit: Nico Kroon

Lauren Verster: “Armoede creëert saamhorigheid”

Lauren Verster (37) is terug met een nieuwe reeks van haar reportageserie Lauren!. Dit keer is het thema geld. Mikro Gids vroeg de presentatrice naar haar bevindingen.

Roerige tijden voor Lauren Verster. Ze is hoogzwanger van haar eerste kind en op dinsdag begint een nieuw seizoen van Lauren!. Ze dompelt zich onder in de wereld van geld, of juist het gebrek eraan.

Wat ga je in deze serie doen?

“In vier afleveringen onderzoek ik de macht van geld. Hoe groot is die macht? Kun je eraan ontsnappen? Wat betekent geld voor je als je miljardair bent of juist in armoede leeft? Het is een fascinerend thema en volgens mij heeft het een boeiende serie opgeleverd.”

Je hebt vast weer veel bijzondere mensen ontmoet?

“Ja! In de eerste aflevering ga ik in Londen op pad met een aantal rich kids; een nieuwe generatie jonge miljardairs die het etaleren van hun rijkdom tot doel op zich heeft verheven. Op Instagram plaatsen ze volop foto’s en fi lmpjes waarop ze met geld smijten. In een andere afl evering ontmoet ik een Pakistaanse miljardair, die over de hele wereld huizen bezit en koopt. Hij woont nu in Marrakech, de nieuwste hotspot voor de rijken der aarde. In Jaywick, een van de armste dorpen van Engeland, moeten de inwoners juist elk dubbeltje omdraaien. En in de bossen van Dalfsen probeert een gemeenschap van dertig mensen zoveel mogelijk zonder geld te leven. Ze hebben een eigen systeem van ruilhandel opgezet.”

Wat viel je vooral op?

“Dat armoede ook saamhorigheid creëert. De inwoners van Jaywick krijgen nauwelijks hulp van de buitenwereld, waardoor ze heel erg op elkaar zijn aangewezen. Ze eten vaak samen, organiseren talentenjachten en toneelavonden, helpen elkaar met klusjes. Die warmte en saamhorigheid compenseren voor een deel het gebrek aan geld. In de wereld van de extreem rijken viel me juist op dat het hebben van veel geld ook voor onrust en stress zorgt. Voor hen is geld verdienen bijna een verslaving. Om een bepaalde kick te krijgen en hun rijke buurman af te troeven, willen ze steeds meer: nóg een huis, nóg een grotere jacht, nóg meer schoenen. Bovendien zijn ze best wantrouwend naar de buitenwereld toe, bang om hun geld kwijt te raken.”

Het hele artikel leest u in Mikro Gids 49. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Lauren! is vanaf dinsdag 12 december wekelijks om 22.15 uur te zien op NPO 3.

Tekst: Vanessa Vunderink