Interview
Fotocredit: Jacqueline de Haas

Klaas van Kruistum: ‘Mijn rol in The Passion komt op een goed moment’

The Passion komt voor presentator Klaas van Kruistum op een goed moment. Hij is het geloof namelijk aan het herontdekken. Als verslaggever vraagt hij mensen in de processie waarom ze meelopen.

Hoe pak je je rol als verslaggever bij de processie aan?

“De belangrijkste vraag die ik wil stellen aan de men- sen die dat grote kruis door Dordrecht slepen is: wat drijft ze om mee te lopen? Voor we live gaan wil ik vast de temperatuur meten. Mijn overige vragen pas ik daarop aan. Van de jaren dat ik The Passion op tv zag, weet ik dat mensen hoop putten uit het meelopen, bijvoorbeeld omdat een dierbare is overleden of omdat ze zich zorgen maken om wereldcon icten. Mensen hechten waarde aan de symboliek van het verhaal.”

Wat betekent het paasverhaal voor jou?

“Het is een mooie vertelling die eeuwenoud is, maar nog steeds relevant. Het gaat over hoop. Iets dat is gebroken, wordt weer heel gemaakt door een ingenieus plan. En het is vrij ondoorgrondelijk hoe dat precies gebeurt. Ik vind dat een mooi mysterie.”

In welke programma’s kunnen we je dit jaar nog meer zien?

“Vanaf half oktober maak ik een serie over het ontstaan van een bijzondere eredivisie in het voetbal, waarin mensen met een beperking de hoofdrol krijgen. Zij mogen eindelijk hun droom waarmaken en voetballen voor een grote club in een eigen competitie. En deze zomer neem ik weer een seizoen van Klaas kan alles op. Ik heb nu al zin in de uiteenlopende uitdagingen die ik daarvoor weer mag aangaan.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 15. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Carlijn Schepers