Interview
Fotocredit: BNNVARA

Kim van Kooten: ‘Jammer dat dit het laatste seizoen is’

Machteld is allang niet meer de verveelde vrouw uit seizoen 1 van 'Hollands Hoop'. In de finale is het personage van Kim van Kooten helemaal losgeslagen. ‘Haar morele kompas is stuk.’

Voor mensen die ‘Hollands Hoop’ nog niet kennen, wat hebben zij gemist?

“Zij moeten sowieso seizoen 1 en 2 terugkijken, fijn alle afleveringen achter elkaar verslinden. Hollands Hoop gaat over het gezin Augustinus, ik speel moeder Machteld. Ze yogaat, zorgt voor de kinderen, maar heeft niet veel om handen. Totdat haar man een boerderij in Groningen erft. Daar ontdekken ze dat diens vader geen mais teelde, maar wiet. Voor ze er erg in hebben, zijn ze eigenaar van een wietplantage en moeten ze zich weren tegen allerhande criminelen.”

Wat doet die verandering met jouw personage?

“Machteld vindt het allemaal heel spannend. Zij maakte nooit iets mee en ineens giert de adrenaline door haar lijf en zwemt ze in het geld. Door de seizoenen heen maakt ze een ongelooflijke ontwikkeling door. Ze begon als ietwat verveelde vrouw en eindigt als moordenaar, zwaaiend met een jachtgeweer.”

Hoe is het om Machteld te spelen?

“Heel leuk. Ik vind haar erg grappig. Als je Machteld nu ziet, denk je: die is gek. Maar als je alle voorgaande afleveringen hebt gezien, begrijp je hoe ze zo is geworden. Haar morele kompas is stuk en dat is heel vermakelijk om te acteren. Ze doet allemaal slechte dingen, maar denkt dat ze het goede doet. Dat je een moord kan wegpoetsten met een meditatiesessie bijvoorbeeld. Dat is bizar en grappig tegelijkertijd.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 6. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Carlijn Schepers