Interview
Fotocredit: Wessel de Groot

Katja Schuurman: “Sommige Memories-verhalen passen in een filmscript”

Katja Schuurman is nieuwe presentatrice van Memories. Zij neemt het stokje over van Anita Witzier, die twintig jaar lang oude geliefden herenigde. Maandag 12 februari begint een nieuw seizoen vol liefdesverhalen, waar Katja erg van onder de indruk is. “Ik sta ongeveer bij elke ontmoeting met tranen in mijn ogen.”

Vond je het spannend om de eerste aflevering te draaien?

“Nou ja, in zoverre dat het een iconisch programma is en veel mensen bij het horen van Memories natuurlijk aan Anita Witzier denken. Anita – die met pijn in het hart afscheid neemt maar ook ruimte wilde voor andere programma’s – deed het fantastisch en ik heb haar tips ter harte genomen, maar ik doe het wel echt op mijn manier. Zo stel ik hier en daar misschien een andere vraag dan Anita zou hebben gedaan.”

Geef eens een voorbeeld?

“In de eerste aflevering vraag ik bijvoorbeeld aan Els wat voor minnaar haar Italiaanse geliefde was. Ik ben daar nieuwsgierig naar, en ik denk de mensen thuis ook. Ik vind de terughoudendheid waarmee we over dat soort dingen praten zo jammer. Seksualiteit is toch iets moois, een van de leukere dingen in het leven?”

Is er nog iets veranderd aan de opzet?

Memories duurt nu een half uur in plaats van vijftig minuten en draait weer puur om de liefdesverhalen. Ik heb eraan toegevoegd dat we in de laatste minuten aan de mensen vragen hoe ze de hereniging hebben ervaren. Hoe was het om elkaar weer te zien, was de vonk er weer? Ik vond het voorheen heel frustrerend als ze na de ontmoeting het beeld uit liepen, zonder over de afloop te vertellen.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 6. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Memories is vanaf maandag 12 februari wekelijks om 22.10 uur te zien op NPO 1.

Tekst: Marjolein de Jong