Interview
Fotocredit: KRO-NCRV/Omroep Gelderland

Joris Linssen: ‘Ik maak liedjes als ik wandel’

Joris Linssen loopt Harm Edens tegemoet in Wandelhart, een dagelijks programma van KRO-NCRV en Omroep Gelderland dat het gemis van de Nijmeegse Vierdaagse een beetje opvangt. ‘Je komt steeds voor aangename verrassingen te staan.’

Wat is de insteek van ‘Wandelhart’?

“De Nijmeegse Vierdaagse gaat helaas voor het tweede opeenvolgende jaar niet door. Harm Edens maakte vorig jaar voor Omroep Gelderland een alternatief Vierdaagseprogramma en dit jaar geven we daar in samenwerking met KRO-NCRV een andere draai aan. Harm loopt van Spijk naar Winterswijk en ik van Winterswijk naar Spijk. Gaandeweg hebben we ontmoetingen en gesprekken met mensen en hopen we elkaar bij de Waalbrug in Nijmegen te treffen.”

Wie lopen zoal met jullie op?

“We hebben een aantal gasten geregeld en muzikanten mogen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Onder anderen Tim Knol en Hans Keuper van de Achterhoekse groep Boh Foi Toch zijn te gast en ik sluit niet uit dat er gezongen wordt. Maar verder laten we ons vooral verrassen. Vorig jaar ben ik voor het programma Nieuwe streken van Joris met mijn band Caramba door Gelderland, Utrecht en Brabant gelopen en hadden we bijzondere ontmoetingen. Dat is het mooie van wandelen, je komt telkens weer voor aangename verrassingen te staan.”

Is het lastig om mensen te interviewen tijdens een wandeling?

“Integendeel, ik heb jarenlang samen met Sander de Kramer De wandeling gepresenteerd. Juist als je met iemand op pad bent, buiten in de natuur, ontstaan de mooiste gesprekken. Dat programma was een feest om te maken, alleen niet voor de cameramensen. Die moesten om ons te filmen voortdurend achteruitlopen, een kunst op zich. Dat gaat nu gelukkig een stuk makkelijker: de cameraman rijdt achter op een elektrisch karretje voor ons uit.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 26/27. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Jef Willemsen