Interview
Fotocredit: Stijn Ghijsen

Joris Linssen: ‘Iedereen wil z’n verhaal kwijt’

Voor de tiende keer staat Joris’ kerstboom opgesteld, ook weer in ’s-Hertogenbosch. Door een foto in de boom te hangen, zetten mensen een dierbare in het licht. Presentator Joris Linssen over een bijzonder jubileum.

De tiende keer ‘Joris’ kerstboom’, een mijlpaal!

“Ja, en het verveelt nooit. Altijd zijn er weer die bijzondere, vaak onvergetelijke ontmoetingen. Ik herinner me een meisje dat heel slecht kon lopen. Een jaar later kwam ze terug en liep een rondje om de boom. Dan is het bijna een wonderboom. Die in ’s-Hertogenbosch is een soort bedevaartsoord geworden. De sfeer daar, de houtsnippers, de vuurkorven, mensen spreken elkaar ook onderling aan. Iedereen voelt zich verbonden.”

Zijn er nog nieuwe elementen in het programma?

“Anders dan andere jaren maken we nu ook een aantal uitzendingen van tien minuten voorafgaand aan de lange uitzending van vrijdag. Er zijn dit jaar tien opnamelocaties en ik ga overal heen. Er worden trouwens ook soortgelijke evenementen georganiseerd in plaatselijke bibliotheken en Resto VanHartes.”

En wat betekent Kerst voor jou?

“Rust. Dat is hard nodig na zo’n hectische periode. Al 25 jaar gaan we met familie en vrienden naar een van de Wadden. We hebben daar een wat Spartaanse kampeerboerderij gehuurd, met een eenvoudig kerstboompje erin. Daar eten, wandelen en drinken we samen, maar vooral praten we. Met elkaar de diepte opzoeken. Reflecteren op het afgelopen jaar. Het gaat ons echt om het samenzijn.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 50. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Ella Wiesbrood