Interview
Fotocredit: Stijn Ghijsen

Joris Linssen: ‘Dit is uitgegroeid tot een mooie traditie’

De bomen staan al, de lichtjes branden. Het is weer Kerst. Tijd dus ook voor Joris’ kerstboom. Deze elfde editie kent vanwege de beperkingen een andere opzet dan voorgaande jaren.

Hoe ziet ‘Joris’ kerstboom’ er nu uit?

“Normaal gesproken kwamen de verhalen tot ons omdat we met een kerstboom op evenementen stonden. Nu konden mensen ze insturen. We hebben de mooiste uitgekozen en ik kom langs met een busje met aanhanger met daarop een kerstboom. Op een rustige plek zetten we de boom op en ga ik met ze in gesprek over de persoon op de meegebrachte foto. Daarna laden we de boel weer in en gaan we naar het volgende adres.”

Zijn die verhalen dit jaar aangrijpender?

“Zeker. Wat me erg raakte was dat van de moeder van een verstandelijk gehandicapte jongen. Hij zit in een opvanghuis en houdt erg van knuffelen met zijn ouders. Vanwege de corona kon dat niet. Hij begreep er geen snars van. Zijn begeleiders hebben toen die taak op zich genomen. Daardoor moesten ze zelf zo min mogelijk sociale contacten hebben. De moeder wilde hen in het zonnetje zetten. Een warm, lief verhaal. Maar deze editie moest niet té zwaar worden. Mensen hebben juist nu veel behoefte aan hoopvolle, positieve televisie. We focussen op de liefde tussen mensen en gaan de kijkers niet met nog meer ellende om de oren te slaan.”

Nog een persoonlijke kerstboodschap?

“Bel eens aan bij die alleenstaande buurman.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 51/52. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Braam de Graaf