Interview
Fotocredit: Robbert Bruijs

Johnny de Mol: “Geen enkele ongeneeslijk zieke wil als slachtoffer gezien worden”

Opnieuw maakt Johnny de Mol met een aantal ongeneeslijk zieke mensen hun droomreis. Mikro Gids spreekt met de presentator over De reis van je leven. “Het programma gaat meer over het leven dan over de dood.”

Onlangs werd bekend dat Johnny de Mol in de zomer van RTL 4 terug naar SBS 6 verhuist. Eerst presenteert hij nog een nieuw seizoen van De reis van je leven waarin doodzieke mensen hun droomreis maken.

Wat is de voornaamste reden dat mensen zich aanmelden voor De reis van je leven?

“Normaal gesproken verrassen je vrienden jou als je ziek bent, hier is het andersom. Iemand die ongeneeslijk ziek is zegt: ik wil een reis maken met mijn beste vrienden om herinneringen te maken, om nog het een en ander tegen elkaar uit te spreken, om een document te maken. In eerste instantie voor zichzelf, maar ook voor de nabestaanden. En ze willen de kijker vaak een positieve boodschap meegeven. De reis van je leven gaat meer over het leven dan over de dood.”

Hoe geven jullie zo’n zwaar programma toch die sfeer van: we vieren het leven?

“Geen enkele ongeneeslijk zieke wil als slachtoffer worden gezien. Dus we lopen in zo’n week echt niet op eieren. We maken gewoon grappen. We zeggen wel: als het je te veel wordt, moet je het zeggen. Dus we maken plezier, beleven avonturen en gaan de diepte in. Uiteindelijk is het gesprek over de dood, waar ze het meest tegen opzien, altijd de scène die ze achteraf het meest waarderen.”

De meeste gasten zijn leeftijdgenoten van jou met kanker of ALS. Wat doet dat met je?

“Veel. Maar je kunt dit programma maar op één manier maken: je gaat iets aan met elkaar en je gaat all the way. Het leek dit jaar pittiger dan de vorige keer, voor het hele team. Nog voordat we op reis konden gaan, was een van mijn reisgenoten ons al ontvallen.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 14. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

De reis van je leven is vanaf dinsdag 10 april wekelijks om 21.30 uur te zien op RTL 4.

Tekst: Bea Kastrop