Interview
Fotocredit: Rayzor Sharp

John Williams: ‘Bij alles vraag ik me af: waarom?’

We kennen hem van Een dubbeltje op zijn kant en Help, mijn man is klusser! John Williams’ nieuwe programma over uitvindingen is in wezen hetzelfde. ‘Als er een verhaal aan vastzit, heb je me.’

Wat gaan we zien?

“Laatst zei iemand: ‘In Briljant! krijgen de Nederlandse schuurtjes een podium.’ En zo is het. Alle uitvinders die in hun schuurtje of achterkamertje iets briljants hebben bedacht, mogen dat bij ons laten zien. Dat kan een geweldig idee zijn, waarvan je denkt: jij bent je tijd ver vooruit. Of het is een heel slecht idee, maar wel erg grappig.”

Welke ideeën spraken jou het meest aan?

“Een vrouw heeft een batterijtje bedacht dat zo groot is als een haartje. Het laadt zichzelf op via enzymen in het lichaam en werkt een leven lang, bijvoorbeeld in een pacemaker. Medisch-specialisten zijn laaiend enthousiast. Voor veel hilariteit zorgde een man met ‘crematie op locatie’. Hij kwam binnen met een Dinky Toy en vertelde dat het model stond voor een mobiel crematorium. De overledene kon hiermee op een zelf uitgekozen plek in alle rust worden gecremeerd. De man zei: ‘Zet er een partytent bij, en je serveert hier na afloop cake met koffie.’ Hij was zo overtuigend, dat mijn hele team wel op deze manier gecremeerd wilde worden.”

We kennen je vooral van de hulpprogramma’s. Waarom past dit bij je?

“Eén ding komt in al mijn programma’s terug: mijn grote interesse in de medemens. Als het nét even anders is of er een verhaal aan vastzit, heb je me. Overigens was er ook een vrouw met haar man meegekomen die zei: ‘Zeg alsjeblieft tegen hem dat het een vreselijk slecht idee is, want dan stopt hij er tenminste mee.’ Dus dat had wel iets van Help, mijn man heeft een hobby! haha.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 10. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Bram de Graaf