Interview
Fotocredit: AVROTROS

Johanna ter Steege: ‘Iedereen houdt van Herman, ik ook’

In de geweldige tragikomedie 'De beentjes van Sint-Hildegard' speelt Johanna ter Steege Gedda, de bazige vrouw van Jan (Herman Finkers). ‘Natuurlijk is haar gedrag uitvergroot, toch lijk ik wel een beetje op haar.’

Waar gaat de film over?

“Over Jan, die 35 jaar getrouwd is met Gedda. Ze houdt zoveel van Jan dat hij het er benauwd van krijgt. Heeft hij zin in een koekje, dan staat zij al klaar met de appeltaart. Terwijl Jan toch echt alleen een koekje wilde. Het is een film over de liefde tussen twee mensen, over een familie, over gedragspatronen en de daarbij behorende leuke en minder leuke kanten. De situaties zijn uitvergroot, maar regisseur Johan Nijenhuis heeft het op zo’n manier weten te verfilmen dat je toch geraakt wordt. Mensen vonden de film erg herkenbaar.”

Hoe was het om met Herman Finkers te werken?

“Heel leuk. Herman is altijd positief en oordeelt niet. Het succes van de film is voor een groot deel aan hem te danken, denk ik. Mensen houden van hem. En dat snap ik, dat doe ik ook. Ik wilde wel dat mensen uiteindelijk óók een beetje van Gedda zouden gaan houden, haar op z’n minst zouden begrijpen. Daarom hebben we flink aandacht geschonken aan de ontwikkeling tussen Gedda en Jan.”

De film speelt zich af in Twente, daar ben jij toch opgegroeid?

“Ik ben geboren en getogen op het Twentse platteland. Hoewel ik er al weg ben sinds mijn zeventiende, en heb opgetreden van Bombay tot in Hamburg, blijft het mijn thuis. Voor mij is alles vanzelfsprekend daar. Het was altijd mijn droom om iets te doen met de Twentse taal. Daarom maakte ik in 2019 de muziektheatervoorstelling Hanna van Hendrik, deels in het Twents, die volgend jaar zomer op vliegveld Twente in reprise gaat. En toen werd ik ook nog gevraagd voor De beentjes van Sint-Hildegard! Het Twents past me als een oude jas. Ik voel me er vrij in en ik hou van de droge humor.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 17. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Lydia van der Weide