Interview
Fotocredit: Anne Reitsma

Jochem Myjer: ‘Die stilte raakte me echt’

In de vierdelige EO-serie 'Jochem in de wolken' vliegt cabaretier Jochem Myjer in een luchtballon over de mooiste natuurgebieden van Nederland. Hij is daarmee terug bij zijn eerste liefde.

Je studeerde drie jaar biologie in Groningen, waarom heb je die studie niet afgemaakt?

“Ik won in mijn tweede jaar het studentencabaretfestival in de stad, en het optreden viel gewoon niet te combineren met de studie. Er werd van mij verlangd dat ik 24/7 wetenschapper zou zijn. Omdat ik met cabaret geld verdiende, trok de faculteit de stekker eruit. Zo van: je redt het ook wel zonder ons.”

En daarmee raakte je je eerste liefde kwijt?

“Inderdaad. Als kind was het al mijn droom om bioloog te worden. Ik was, net als mijn vader, een fanatiek vogelaar. Er is geen jeugdfoto waar ik op sta zonder verrekijker. Het theater werd mijn tweede grote liefde. Ik heb 25 jaar een wereldtijd gehad en mezelf het schompes gewerkt. Maar de laatste jaren kreeg ik steeds meer het gevoel: ik moet iets met die eerste liefde, want daar gaat het niet goed mee. Het leidde tot een kinderboek en nu dit televisieprogramma.”

Je hebt eens gezegd dat je het medium televisie te vluchtig vindt.Waarom gebruik je het nu wel?

“Ik heb een grote fanschare. Ik dacht: als ik nu eens probeer mijn verwondering over de natuur met hen te delen? Bij mijn vrienden is dat ook gelukt. Ik drink bijna elke ochtend op het terras koffie met hen. Op een keer vloog er een zwerm gierzwaluwen boven de stad. Ik vertelde dat dit beestje in de lucht slaapt, paart, eet en drinkt. Alleen als het broedt, vliegt het niet. Dat maakte veel indruk. Sindsdien krijg ik geregeld appjes van ze: ‘Ik heb weer een gierzwaluw gezien.’ Door mijn verwondering te delen, werden die beestjes opeens zichtbaar. Dat vond ik een mooie insteek voor dit programma. Want als je liefde voor de natuur hebt, ga je er toch zuiniger mee om.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 41. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Bram de Graaf