Interview
Fotocredit: KRO-NCRV

Jinek-reporter Jaïr Ferwerda: “Ik heb een enorme drive”

Eva Jinek neemt met haar talkshow Jinek vanaf 4 december het stokje weer over van Jeroen Pauw. Dat betekent ook de terugkeer van de dagelijkse items van politiek verslaggever Jaïr Ferwerda (41).

Door de formatie gebeurde er afgelopen zomer weinig op het Binnenhof. Ben je blij dat er eindelijk een nieuw kabinet is?

“Ja, want nu de politiek weer volop in beweging is, is het makkelijker om items te maken. Al moet ik zeggen dat de filmpjes die ik afgelopen zomer in het land maakte me goed zijn bevallen. Het lijkt me leuk om die af en toe te blijven maken. Maar de focus ligt natuurlijk op het Binnenhof. Ik ben benieuwd hoe de ministers en staatssecretarissen zonder politieke ervaring zich staande houden. Er zit in ieder geval een aantal kleurrijke fi guren tussen, zoals Ferdinand Grapperhaus (minister van Justitie en Veiligheid, red.). Hij verdiende een dik salaris bij een internationaal advocatenkantoor, maar heeft toch voor het ministerschap gekozen. Dat moet een man met een missie zijn.”

Hoe ziet je dag eruit als je een item voor Jinek maakt?

“Die begint ’s ochtends vroeg met het doorspitten van kranten en nieuwssites, ideeën bedenken en die bespreken met de redactie. Vervolgens ga ik met mijn cameraman op pad om te draaien. Dat vergt engelengeduld. Je begeven in politiek Den Haag betekent ook veel wachten en sleuren. Maar ik krijg daar juist energie van. Ik heb een enorme drive: het moet en zal lukken, ook de bepaalde shots die ik voor ogen heb. Om een glimp van de formerende politici op te vangen, heb ik op daken gestaan, door weilanden gelopen en in een vliegtuigje gezeten. Als je dan al je materiaal hebt, ben je ook nog vier uur bezig met monteren. Soms is een item pas af als Jinek al is begonnen.”

Het hele artikel leest u in Mikro Gids 48. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Jinek is vanaf maandag 4 december weer elke werkdag rond 23.00 uur te zien op NPO 1.

Tekst: Vanessa Vunderink