Interview
Fotocredit: Stijn Ghijsen

Jetske van den Elsen: Luister naar de ander’

Een te hoge schutting of geluidsoverlast, de rijdende rechter lost het op. Jetske van den Elsen kijkt of de afspraken zijn nagekomen in 'De rijdende rechter wordt vervolgd'.

Wat voor impact heeft deelname aan het programma op mensen?

“Vaak zijn het mensen die al lange tijd in een conflictsituatie zitten en niet rustig met elkaar kunnen praten. Wij luisteren dan naar hun verhaal. Dat kan al e ect hebben en opluchten. Maar ook de andere partij kan tot inkeer komen, omdat ze elkaar eindelijk aan- horen. Dat kan zorgen voor meer begrip. De juridische duidelijkheid levert ook altijd iets op. Het is niet per se zo dat ze erna in harmonie met elkaar omgaan, maar er is wel duidelijkheid, waardoor ze elkaar vaak met rust laten. Wat ik vooral heb gezien is dat je een conflict niet te lang moet laten sudderen. Mensen die dit lezen en ook een kwestie hebben waar ze niet uitkomen, kunnen altijd contact met ons opnemen.”

Soms krijgen mensen een voorwaardelijke boete opgelegd. Controleren jullie of ze die betalen?

“Een enkele keer legt mr. Reid inderdaad sancties op als drukmid- del. Iemand moet bijvoorbeeld 1000 euro betalen als diegene iets niet binnen drie maanden oplost. Blijkbaar schrikt dat mensen vol- doende af, want in alle jaren dat ik dit programma presenteer heb ik nog nooit gehoord dat iemand daadwerkelijk moest betalen.”

Zijn er ook mensen die niet willen dat jullie terugkomen?

“Natuurlijk, maar ze hebben een contract ondertekend, waarin staat dat we dat mogen doen. Dus als ze zich niet houden aan de uitspraak, komen we toch. Desnoods nemen we een schuttingbouwer of hovenier mee om het probleem meteen aan te pakken.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 48. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Carlijn Schepers